Kongres
  • Serbian Language
  • English (UK)

Drage koleginice i kolege, 

Zadovoljstvo nam je da vas u ime Društva psihologa Srbije i Programskog odbora skupa pozovemo da učestvujete na 68. Kongresu psihologa Srbije, koji će se ponovo održati na Zlatiboru, i to 27–30. maja 2020. Tema predstojećeg Kongresa glasi Psihologija iz dana u dan: Svakodnevni problemi u praksi psihologa i primena psihologije u svakodnevnom životu. U duhu teme, želimo da predstojeći Kongres bude prilika za razmenu mišljenja o tome kako najefikasnije da odgovorimo na zahteve s kojima se redovno susrećemo u svom radu i kako da iskoristimo psihološka znanja tako da mi sami i oni sa kojima sarađujemo osetimo neposredni boljitak. 

Između ostalog, obratićemo pažnju na novosti u pogledu regulisanja rada kliničkih psihologa, posebno na promene povezane s ukidanjem državnog ispita i obaveznog stažiranja u ovoj oblasti. Govorićemo i o sve rasprostranjenijoj pojavi digitalnog nasilja, koja je deo svakodnevice mnoge dece i mladih, ali prožima i život odraslih u različitim radnim organizacijama. Takođe ćemo iskoristiti priliku da razmotrimo moguće odgovore naše struke na sve širu potrebu za psihološkim usmeravanjem u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i zadataka, zbog koje se ljudi učestalo okreću tzv. life coach-u. Povrh toga, prodiskutovaćemo mogućnosti za uobličavanje planirane opšte mature, a posledično i prijemnih ispita za studije psihologije, te ćemo iz tog ugla prići i pitanju statusa i upotrebe standardizovanih psiholoških instrumenata.

Pravu inspiraciju i podsticaj za ove razgovore, naročito kada je reč o poslednjim temama, očekujemo od uvodnog predavanja profesora Pante Kovačevića, koji je dugi niz godina uspešno rukovodio organizacijom prijemnih ispita na Filozofskom fakultetu u Beogradu i u okrilju te institucije generacijama psihologa približio principe psihološkog merenja. Pored prof. Kovačevića, predstojeći Kongres ugostiće i druge eminentne stručnjake iz naše zemlje i inostranstva, koji svojom ekspertizom pokrivaju različite oblasti psihologije i koje ćemo vam uskoro detaljnije predstaviti. 

Na ovom mestu, želimo da vas podsetimo na mogućnost da i vi svojim znanjem i iskustvom doprinesete kreiranju programa 68. Kongresa psihologa. U tom smislu, ohrabrujemo vas da svoje ideje, profesionalne dileme, praktična rešenja ili istraživačke nalaze podelite sa širim krugom koleginica i kolega, tako što ćete se prijaviti za jedan od sledećih oblika učešća na Kongresu: (a) simpozijum; (b) okrugli sto; (c) individualno usmeno saopštenje ili poster prezentaciju; (d) radionicu ili seminar; (e) sastanak sekcije DPS; (f) promociju knjige iz psihologije ili srodnih disciplina. Detaljnije informacije o navedenim oblicima učešća i načinima prijave naći ćete u Uputstvima za prijavu radova, a rok za njihovu prijavu je 27.03.2020. Društvo psihologa Srbije dodeliće nagradu autorima prvog prijavljenog rada koji bude prihvaćen za izlaganje na Kongresu, kao i autorima najboljeg postera.

Do susreta na Zlatiboru, srdačno vas pozdravljamo,

Ana Altaras Dimitrijević i Darko Hinić

ko-predsednici Programskog odbora 68. Kongresa psihologa

 

 

Preuzmite dokument prvog pozivnog pisma Kongresa 2020

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Prijava na Newsletter

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131, Fax: +381 11 3239685,
E-maildpscpp@orion.rs
Glavni urednik: Dag Kolarević
Sekretar: Marija Vukotić Odalović
Tehnički urednik i administrator: Nadežda Perišić Savić