Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Etički kodeks

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Svi članovi Društva psihologa, bez obzira na oblast i vrstu delatnosti kojom se bave, pridržavaju se načela ETIČKOG KODEKSA psihologa u svom profesionalnom ponašanju.

 

Na izradi sadržinskog dela Etičkog kodeksa radila je grupa psihologa, počev od maja 1996. godine, kada je Izvršni odbor DPS-a formirao Radnu grupu za izradu novog Etičkog kodeksa psihologa Srbije, u sastavu: prof. dr Josip Berger, prof. dr Blagoje Nešić, doc. dr Jovan Mirić, Maja Žegarac, Gordana Nikolić, Biljana Lajović, Borislava Maksimović i Milojko Stojanović, predsednik Odbora.

Tokom rada na Etičkom kodeksu, sazrela je ideja da bi bilo korisno da se ustanovi stalno telo koje bi radilo na etičkim problemima psihologa, pa je 23. marta 1999. godine Izvršni odbor ovu radnu grupu transformisao u Odbor za etička pitanja psihologa Srbije.

Član Odbora doc. dr Jovan Mirić je na Saboru 1998. i 1999. organizovao okrugle stolove o temi Psihologija i norma; organizovane su i dve etičke radionice, sa prikazima slučajeva iz prakse. Na Saboru psihologa Srbije 2001. godine organizovan je i okrugli sto o temi Etika i psihoterapija. Doc. dr Jovan Mirić autor je i publikacije pod nazivom "Tumačenje kodeksa etike" u izdanju Centra za primenjenu psihologiju.

Na sednici Skupštine DPS-a, u Beogradu 20.aprila 2000. godine usvojen je Etički kodeks, koji je objavljen kao štampana publikacija naredne godine u DPS-u.

Izvodi iz Etičkog kodeksa psihologa Srbije:

"Prihvatajući da su ljudske dužnosti iznad profesionalnih i odbijajući da se zaklanja psihologijom kao konačnim i potpunim znanjem, psiholog nastoji da psihologija bude u njegovim rukama a ne on u njenim."
"Psiholog je dužan da u javnosti ne komentariše podatke koji se odnose na pojedince čiji je identitet obelodanjen, čak ni onda kada ti pojedinci daju saglasnost za otkrivanje svog identiteta."
"Ukoliko nije u mogućnosti da stranki pruži traženu uslugu, psiholog je dužan da joj pruži obaveštenja o drugim kolegama koji takvu uslugu mogu da joj ponude."

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 115 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović