O Kongresu

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

 


Philip G. Zimbardo, profesor emeritus socijalne psihologije na Stanford Univerzitetu, dobitnik je sedam počasnih doktorata za svoj doprinos psihologiji i društvu. Objavio je više od 300 publikacija i 50 knjiga, istražujući stidljivost, persuaziju, disonancu, vremensku perspektivu, heroizam. Čuven je po svojoj studiji ponašanja u simuliranoj zatvorskoj situaciji (Stanford Prison Experiment).

 

 

Lazar Stankov diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu u Jugoslaviji 1964. godine i doktorirao psihologiju na Univerzitetu u Denveru, SAD-u 1971. godine. Radio je na Univerzitetu u Novom Sadu od 1971. do 1973. godine i u školi za psihologiju Univerziteta u Sidneju u Australiji više od 30 godina. Držao je predmete iz oblasti procene i individualnih razlika. Fukus njegovog istraživanja bio je na inteligenciji, ličnosti i pitanjima koja se odnose na merenje kognitivnih i ne - kognitivnih osobina. Bio je vodeći istraživač u Edukativno - istraživačkom timu (ETS) na Prinstonu, Nju Dzerziju od 2003. do 2007. godine, koji je izvršio veliku kros-kulturalnu studiju o razlikama u ličnosti, društvenim stavovima, vrednostima i društvenim normama.  Između 2008. i 2011. godine bio je u Nacionalnom institutu za obrazovanje u Singapuru i početkom 2014. godine do sad predaje na Australiskom Katoličkom institutu u Sidneju. Trenutno se bavi kros - kulturalnim studijama, procenom ekstremističkog militarnog razmišljanja, ulozi ne-kognitivnih faktora u inteligenciji i postignućima, i odnosu između procesa odlučivanja i inteligencije.    

 

Paul Ekman, profesor emeritus psihologije (Univerzitet Kalifornija, San Francisko), veoma je zaslužan naučnik u oblasti  proučavanja emocija i njihovih facijalnih ekspresija. Kao sledbenik Darvinovog učenja o emociji, istraživao je biološke korelate primarnih emocija, dokazujući univerzalnost njihovih ekspresija. Istovremeno, naglašavao je i ulogu pravila kulture u ispoljavanju emocija. Autor je “Atlasa emocija”, instrumenta za precizan opis facijalnog ponašanja (FACS), kao i instrumenata za obučavanje tačnog prepoznavanja mikroekspresija (METT) i suptilnih emocija (SETT). Istraživao je neverbalne znake laganja u formi sakrivanja i falsifikovanja emocija.

 Prof. dr. sc. Zoran Sušanj diplomirao je psihologiju na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, magistrirao na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao stručnjak za kadrovska pitanja u DINA-Petrokemiji Omišalj, kao vojni psiholog u Hrvatskoj vojsci, kao savetnik u AT Adria Zagreb te kao asistent i docent na Odseku za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, gde je trenutno zaposlen u zvanju redovnog profesora.

Prof. Sušanj predaje Organizacijsku psihologiju, Psihologiju rukovođenja i Organizacijski razvoj. Nastavu iz šireg područja psihologije rada i organizacijske psihologije izvodi i na diplomskim i postdiplomskim studijima Filozofskog fakulteta u Osijeku i Zagrebu, Ekonomskog fakulteta u Rijeci i Osijeku, Medicinskog fakulteta u Rijeci, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Pravnog fakulteta u Rijeci i Visokog učilišta Vern u Zagrebu. Bavi se naučnim istraživanjima radne motivacije, rukovođenja, organizacijske pravednosti i organizacijske klime i kulture. Prof. Sušanj objavio je četrdesetak naučnih i stručnih radova kao i dve knjige. Od 2010. do 2014. godine na poziciji je rukovodioca Odseka za psihologiju Sveučilišta u Rijeci. Studenti ga smatraju odličnim profesorom predavačem s mnogo iskustva u svome području, a osim navedenog omiljen je i zbog toga što je studentima uvek dostupan i spreman pomoći.

                                                                                      Doc. dr Oliver Tošković, rođen je 1977. u Ostrovu kod Požarevca. Doktorirao je psihologiju opažanja na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radi kao docent na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Radio je i na Fakultetu sporta i fizičke kulture, kao i na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. Saradnik je Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Instituta za psihologiju u Beogradu, Instituta za pedagoška istraživanja u Beogradu i Istraživačke stanice Petnica. Učestvovao je na većem broju domaćih i međunarodnih projekata: Bazični kognitivni procesi i funkcije, PISA – Programme for International Student Assesment, TIMSS – Trends in Mathematics and Science Study, IEA, Fundamentalni kognitivni procesi i funkcije, Tempus project Education policy master programme. Od 2007. godine se bavi popularizaciom nauke kroz organizaciju Festivala nauke i pisanje naučno popularnih članaka. Glavne oblasti interesovanja i istraživanja su psihologija opažanja, eksperimentalna estetika, evaluacija obrazovanja, statistika i metodologija naučnih istraživanja. Objavio je i saopštio preko 130 naučnih radova u časopisima i na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu.

 
Prof. dr Dag Kolarević Studije psihologije počeo 1989. godine na Filosofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Diplomirao 1995. godine. Posle završetka studija kratko radio kao psiholog i nastavnik psihologije u Srednjoj muzičkoj školi "Josip Slavenski" u Beogradu. Od 1997. do 2001. godine radio na poslovima psihologa u Javnom preduzeću PTT saobraćaja "Srbija". Od 2001. godine radi na Policijskoj akademiji kao asistent na predmetu Psihologija kriminaliteta. Od 2007. godine je nastavnik u zvanju docenta na predmetu Psihologija kriminala (akademske studije) u novoj ustanovi koja je nastala 2006. godine nakon spajanja Policijske akademije i Više škole unutrašnjih poslova u Beogradu i čiji je sada naziv „Kriminalističko-policijska akademija“. U zvanje vanrednog profesora izabran 2013. godine.

 

 Dr. Sc. Velimir B. Popović jungovski je analitičar i član IAAP-a koji je ujedno završio edukaciju iz psihoalize i kliničke psihologije te drži privatnu praksu u Beogradu. Radi kao docent pri Odseku za psihologiju na Univerzitetu u Beogradu gde predaje kliničku psihologiju, procenu ličnosti, Rorschachovu metodu te analitičku i arhetipsku psihologiju. Nastavnik je i predavač na Gestalt trening institutu psihoterapije (GPTIM) na Malti. Već dugi niz godina njegova glavna interesovanja su arhetipska psihologija, fenomenologija, imaginacija, mitologija, narativ, hermeneutika te pravoslavna mistična teologija. Objavio je brojne radove i članke o kliničkoj psihologiji i proceni ličnosti kao i o analitičkoj i arhetipskoj psihologiji, uključujući i dve knjige: Psihologija ženskog (1995.), O duši i bogovima: Teorija i praksa arhetipske psihologije (2001.).

Nedavno je, pored ostalog, pozvan da kao predavač učestvuje pri Međunarodnoj školi za analitičku psihologiju (ISAP) u Cirihu u Švicarskoj.

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović