Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Istorija psihologije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

U organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici 21. i 22. decembra 2012. godine je održan međunarodni multidisciplinarni naučni skup pod nazivom „Pojedinac, porodica, društvo u tranziciji“, na kome su prezentova 78 naučna rada istraživača iz više zemalja iz šireg regiona i iz različitih oblasti naučnog interesovanja (psihologije, pedagogije, sociologije, nauke o umetnosti itd). Konferencija je održana u sklopu realizacije naučno- istraživačkog projekta „Kosovo i Metohija između nacionalnog idetiteta i evrointegracija“ i njegovog podprojekta „Kosovo i Metohija u tranzicionim procesima“.

Učesnike skupa pozdravio je v.d. dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Branko Jovanović, koji je naglasio opredeljenost ove institucije da razvija naučno-istraživački rad, kao i međunarodnu saradnju na tom planu. On je posebno pozdravio prisustvo više od 50 osnovnoškolskih i srednjoškolskih nastavnika na ovom skupu, koji su tu u okviru svog obaveznog stručnog usavršavanja, budući da je ova međunarodna naučna konferencija u tom pogledu akreditovana od strane Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja Srbije, izražavajući nadu i uverenje da će se saradnja Filozofskog fakulteta sa školama i obrazovno-vaspitnim ustanovama sa Kosmeta nastaviti.

Prvog dana uvodna, plenarna predavanja po pozivu održali su prof. dr Marko Atlagić na temu „Globalizacija i sistem obrazovanja i vaspitanja u Srbiji“, prof dr. Sait Kačapor „Vaspitna uloga porodice u uslovima tranzicione krize“, obojica sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i doc. dr Srđan Dušanić „Društvene promene i religioznost mladih“, sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci (Republika Srpska). Drugog dana uvodno, plenarno predavanje po pozivu održao je prof. dr Uroš Šuvaković, sa Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, na temu „Brak i porodica u tranziciji“.

Dopuna saopštenja:

Katedra za psihologiju Filozofskg fakuleta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici počevši od 2008. godine organizuje međunarodne naučne skupove. Prvi naučni skup je organiziovan na inicijativnu Evropske asocijacije psihologa na temu- Katastrofa, stres, kriza, trauma, a u saradnji sa Društvom psihologa Srbije i Podružnicom psihologa Kosova i Metohije, bio je prvi skup na tu temu u zemlji i regionu.  Radovi prezentovani na naučnim skupovima 2010. i 2011. štampani su u međunarodnim tematskim zbornicima: Identitet i kriza identiteta i Socijalizacija u uslovima društvene krize.

Osnovna ideja ovogodišnjeg skupa: Pojedinac, porodica, društvo u tranziciji je da sa interdisciplinarnog stanovišta sagleda i razume pozicija pojedinca, porodice i društva u ovom tranzicionom vremenu.  Na ovogodišnjem skupu štampana je Knjiga sažetaka, a planirano je i štampanje celovitih radova nakon što budu recenzirani od dva međunarodno priznata recenzenta, u Zborniku od međunarodnog značaja pod nazivom Pojedinac, porodica, društvo u tranziciji.

Izvršni organizator skupa bili su nastavnici i saradnici Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Predsednik Programskog odbora skupa bio je prof. dr Miroslav Krstić, a predsednica Organizacionog odbora Mr Olivera Radović.  Na skupu su učestvovali i članovi Podružnice psihologa Kosova i Metohije, kao izlagači radova i kao učesnici.

Pozivamo Vas da uzmete učešća i na sledećem skupu decembra 2013. godine.

Jelena Minić

Predsednik Podružnice psihologa Kosova i Metohije

Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 129 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović