Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Istorija psihologije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Porast nasilja je globalni fenomen koji nije mimoišao ni našu sredinu. Jedan od vidova nasilja je i vršnjačko nasilje – nasilje među decom i mladima. Vršnjačko nasilje odlikuje relativna trajnost (traje duže vreme), postojanje namere da se nekom nanese povreda i neravnomernost snaga (uvek je nasilnik jači, a žrtva slabija). Po ovim se karakteristikama vršnjačko nasilje razlikuje od dečjih čarki i tuča.

Glavno pitanje koje se postavlja u vezi nasilja jeste pitanje njegovog porekla, jer ako znamo uzroke, znaćemo i kako da ga sprečimo.


Koren svakog nasilja je u agresivnosti. Agresivnost može da bude urođena (dispozicije, temperament), stečena u porodici u kojoj je bilo nasilja (posebno u detinjstvu nasilnika) ili je rezultat agresivne klime u društvu. Agresivnost može da bude i simptom ili posledica poremećaja ili bolesti, organskog ili mentalnog deficita ili suficita.

 

Agresivni model ponašanja koji nije suzbijan, poremećen sistem društvenih vrednosti i uticaj medija pretrpanih agresivnim sadržajima svima su uočljivi. Razvijanjem socijalnih veština može se prevenirati ili suzbiti nasilništvo, u čemu glavnu ulogu ima porodica, zatim škola i društvena sredina. Oni su agensi socijalizacije. Sposobnost snalaženja u različitim socijalnim situacijama jeste socijalna inteligencija.

O navedenim fenomenima govori se u seminaru Socijalna inteligencija i poremećaji u ponašanju, koji je akreditovan za prosvetne radnike, čiji je autor i realizator dr sc. med. Mirjana Vuksanović, psiholog, a podržava ga Centar za primenjenu psihologiju Društva psihologa Srbije.


DETALJI:

Kataloški br. 100:
Socijalna inteligencija i poremećaji ponašanja
Kotizacija: 4000 din.
Datum održavanja: 15.12.2012.
Rok za prijavu: 10.12.2012.
Prijava na mejl nina@dps.org.rs

Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 1226 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović