Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Istorija psihologije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Na Saboru psihologa održano je 5 posebnih okruglih stolova koji pokrivaju različite oblasti rada psihologa (zdravstvo, školstvo, organizacija, socijalna zaštita, organi bezbednosti).  Pozvani učesnici, profesori i kolege praktičari, diskutovali su o rezultatima dobijenim u istraživanju Društva psihologa Srbije kao i uopšte o potrebama i problemima u vezi sa upotrebom psiholoških mernih instrumenata u Srbiji danas.


Podsećamo...

 

Društvo psihologa Srbije početkom godine realizovalo je istraživanje sa ciljem da se stekne precizniji uvid u to koje psihološke merne instrumente koriste danas psiholozi u Srbiji. Od posebnog značaja bilo je dobijanje informacija i o tome koji su još instrumenti potrebni kolegama za rad, a u cilju što adekvatnije procene u različitim područjima psihološke prakse

Čitav set pitanja u istraživanju odnosio se na pravila i procedure u realizaciji psihološkog ispitivanja i procene (ko primenjuje testove, kvalitet fizičkih uslova u kojima se obavlja testiranje, informisanje kandidata o svrsi testiranja, ocenjivanje testova, pisanje psihološkog izveštaja, davanje povratne informacije kandidatima o rezultatima procene, način čuvanja i arhiviranja testova).

Istraživanje je pružilo određena saznanja o tome da li su i koji od zahteva odnosno postupaka organizacija ili kolega u suprotnosti sa odredbama Zakona o psihološkoj delatnosti i/ili Kodeksa etike. Učesnici u istraživanju ukazali su i na probleme koji se javljaju prilikom korišćenju psiholoških mernih instrumenata i koje je potrebno rešiti i bolje regulisati.

Prikupljeni podaci trebalo bi da podstaknu i dodatno usmere aktivnosti nadležnih ustanova, izdavača i Društva psihologa Srbije, kako prema unapređivanju kvaliteta domaćih testova, tako i prema traženju prava za korišćenje i standardizaciju kvalitetnih inostranih psiholoških mernih instrumenata. Krajnji cilj udruženih napora bio bi podizanju kvaliteta psihološke prakse u Srbiji.

Na osnovu snimljenog stanja Društvo psihologa Srbije nastaviće i svoje aktivnosti usmerene ka definisanju standarda u različitim oblastima psihologije.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 231 psiholog i to 34 iz oblasti zdravstva, 96 iz oblasti školstva, 42 iz oblasti psihologije rada i organizacije, 40 iz oblasti socijalne zaštite, 8 iz organa bezbednosti (vojska i MUP) i 11 kolega iz drugih oblasti.

Istraživanje su realizovali, u saradnji sa Odborom za etička pitanja DPS-a, Nataša Barišić-Ciganović, Jelena Vukčević, Tamara Džamonja-Ignjatović i Marko Milanović.

 

 

Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 222 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović