Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Istorija psihologije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

U Ministarstvu prosvete i nauke je u toku izrada predloga novih Pravilnika o programu  rada stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama. Društvo psihologa Srbije delegiralo je koleginicu Marinu Pavlović u Radnu grupu Ministarstva koja treba da uobliči konačnu formu ovih dokumenata.

S obzirom da je Ministarstvo odredilo ekstremno kratak rok za završetak Predloga Pravilnika o programu rada stručnih saradnika u osnovnoj školi i Pravilnika o programu rada stručnih saradnika u srednjoj školi (pogledajte tekst Pravilnika prateći link), ovom prilikom pozivamo koleginice i kolege iz obrazovanja da što hitnije daju svoje predloge i sugestije za izmenu ovih  Pravilnika,  kako bi se na njima intervenisalo na najbolji način, kao i predloge za izmenu postojećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Predloge možete slati do 15.04.2011. godine putem E-mail adrese marpav@sbb.rs (Subject: javna rasprava-obrazovanje).

Ministarstvo prosvete i nauke  je u martu ove godine  formiralo Radnu grupu za izradu novog Pravilnika o programu  rada stručnih saradnika u školama. Tim povodom ministar prosvete dr Žarko Obradović uputio je dopis predsedniku Društva psihologa Srbije sa zahtevom da se delegira predstavnik Društva u ovu Radnu grupu ( ovaj dopis upućen je još u januaru 2010. godine). Na predlog predsednika Društva, a po odluci Izvršnog odbora Društvo psihologa Srbije predstavljaće Marina Pavlović, diplomirani psiholog, stručni saradnik iz OŠ „Tanasko Rajić" u Čačaku.

Svi znamo sa kakvim problemima se susreću koleginice i kolege  u školama zbog neusklađenih, nedorečenih i nepreciznih zakonskih i podzakonskih akata koja se tiču rada psihologa. Često se dešava da obim i vrsta poslova koje će psiholog obavljati u školi zavise od toga kako direktor tumači Zakon! Zato je od ogromnog značaja za status psihologa u školama da nov Pravilnik o programu rada psihologa bude što kvalitetnije urađen.

U ovom trenutku jedino što je sigurno je da će Pravilnik obuhvatiti rad psihologa, pedagoga i bibliotekara u osnovnim i srednjim školama i da mora biti završen do kraja ovog meseca! Sve ostalo je još uvek otvoreno: da li spojiti rad psihologa u osnovnoj i srednjoj školi u jedan Pravilnik,  zadržati, a unaprediti stare oblasti rada ili definisati nove, odvojiti rad psihologa i rad pedagoga...?

Po završetku javne, stručne rasprave, na osnovu predloga i sugestija iznetih u njoj, biće formulisan PREDLOG PROGRAMA RADA PSIHOLOGA U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI, kao i predlozi za izmenu postojećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i druge podzakonske regulative.

Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 127 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović