Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Istorija psihologije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

podruznica-sbo-nov2010
Sastanak Podružnice psihologa zapadno-bačkog okruga održan je 30.11.2010.god. u OŠ „Bratstvo-Jedinstvo" u Somboru, gde je psiholog ove ustanove, Tatjana Janičić, bila u ulozi srdačnog domaćina. Ona je ovom prilikom kolegama predstavila projekat pod nazivom „Moja škola: Škola bez nasilja - ka sigurnom i podsticajnom okruženju za decu" koji je realizovan u 49 mesta u Srbiji, uključujući i pomenutu somborsku školu, i to od strane UNICEF-a, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i ostalim relevantnim institucijama naše zemlje, a uz podršku našeg proslavljenog košarkaša i ambasadora UNICEF-a za našu zemlju, Aleksandra Đorđevića.


psiholozi-pod-sboProjekat ima za cilj sprečavanje i smanjenje nasilja nad i među decom i mladima u školama u Srbiji, što je od izuzetnog značaja kada se imaju u vidu podaci istraživanja u našoj zemlji koji se tiču nasilja. Ovo istraživanje, u kome je učestvovalo 29.040 dece pokazuje, da su 28% učenika - učesnici nasilne komunikacije (u ulozi žrtve ili nasilnika), 65% jednom u 3 meseca doživi neki oblik nasilja vršnjaka, 44% jednom ili više puta tokom celog školovanja dožive neki oblik nasilja i 23% jednom ili više puta tokom celog školovanja dožive neki oblik nasilja nastavnika, pri čemu istovremeno 73% dece navodi da voli da ide u školu.Rezultati anketiranja nastavnika pokazuju da 66% smatra da škola može da učini nešto po pitanju smanjenja nasilja, dok 34% smatra da ne može. Što se tiče konkretnih postupaka koje škola može da preduzme, 69% nastavnika smatra da je to bolja saradnja škole i roditelja, 51% razvijanje veština nenasilne komunikacije, 16% zanimljive metode nastave i 50% ostale metode. Dobijeni rezultati su poslužili kao polazna osnova za realizaciju gore pomenutog projekta u koji su uključeni svi zaposleni u školi (i nastavno, i nenastavno osoblje), učenici, roditelji, ali i saradnici iz lokalne sredine.

Drugi deo sastanka je bio posvećen projektu „Terapijsko jahanje", realizovan takođe u Somboru, predstavila je ujedno i inicijatorka projekta Jasmina Lekić Beljanski. Ovaj projekat koji kod nas, mada ne i u svetu, predstavlja novinu, podržan je na lokalnom i pokrajinskom nivou i realizovan je u saradnji sa Društvom defektologa Sombor, a obuhvatao je decu i mlade od 9-19 godina, uključujući autističnu decu i decu sa posebnim potrebama.Osnovna ideja projekta jeste da se uz pomoć konja, tj. spletom aktivnosti oko konja i na konju, stiču veštine koje razvijaju neophodno samopouzdanje i samopoštovanje dece, ostvaruje se poseban kontakt i emotivna razmena sa životinjom, jačaju se mišići, poboljšava se osećaj za smer i ravnotežu, koordinacija, i mnoštvo drugih terapijskih indikacija. Zato se i kaže da konj ovde ima ulogu terapeuta. Terapijsko jahanje se primjenjuje kod različitih vrsta dijagnoza ili teškoća u razvoju kao što su: cerebralna paraliza, spina bifida, mišićna distrofija, autizam, mentalna retardacija, Downov sindrom, hiperaktivnost, epilepsija, smetnje govora, čitanja i pisanja, smetnje vida i sluha, emocionalne smetnje, poremećaji u ponašanju, pedagoška zapuštenost, zlostavljanje i niz drugih. Pozitivni učinci ove metode rehabilitacije (ne i metode lečenja!) uočavaju se u ponašanju, na fizičkom planu, u oblasti emocija, mišljenja, vaspitanja itd., što je potvrđeno i kod učesnika ovog projekta u Somboru.

Sastanak psihologa je i ovaj put protekao u prijatnoj radnoj atmosferi, a postavljeni su ciljevi i planovi za dalji rad ovog strukovnog udruženja, koji će se realizovati tokom predstojeće 2011.god.

Saša Stojšić


Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 69 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović