Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Istorija psihologije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Opis uređaja: Reakciometar za merenje kompleksnih reakcija ili RMKR-103, predviđen je za ispitivanje kompleksnih psiho-motornih sposobnosti ispitanika koje dolaze do izražaja pri obavljanju različitih poslova i radnih zadataka. U tehničkom pogledu sastoji se od centralne jedinice sa kojom su povezani tasteri za ruke i pedale za noge. Testiranje se vrši pomoću dva testa - A i B, gašenjem lampica istovremenim pritiskom na odgovarajuće tastere.

RMKR-103Oba testa sastoje se od po 35 zadataka različite složenosti. Uređaj se preko USB kabla povezuje sa kompjuterom i omogućava iščitavanje podataka u sekundama i milisekundama iz reakciometra, pomoću merne liste, kao i statističku obradu u realnom vremenu, crtanje grafika, štampanje i arhiviranje u sopstvenoj tabeli ili u programu EXCEL.  Aparat beleži: naziv testa, redni broj zadatka, vreme rešavanja svakog zadatka izraženo u milisekundama, vreme pogrešne reakcije u zadacima sa označenom greškom, ukupno vreme trajanja testa i broj tačnih i broj netačnih odgovora.

Rezultati probne upotrebe u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika na Železnici  Srbije, pokazuju nekoliko dobrih strana instrumenta. Tako, pouzdanost instrumenta je izuzetno visoka, kako po delovima (A deo α=0.85, B deo α=0.9) tako i za instrument u celini (α=0.95). Takođe, instrument pokazuje dobru diskriminativnost, odnosno pokazuje osetljivost na individualne razlike u brzini reagovanja, te distribucije odgovora, kako na pojedinačnim subtestovima, tako i na testu u celini, koje ne odstupaju od normalne distribucije.

Praktična primena: Ovaj aparat konstruisan je po uzoru na Bonnardel-ov instrument RCB. Može se koristiti u laboratorijama za eksperimentalnu psihologiju, u praktičnoj nastavi prilikom praktičnih radova studenata, u industrijkoj primeni prilikom odabiranja ljudi za radna mesta koja zahtevaju stalnu pažnju i za radna mesta upravljanja dizalicama i mašinama. Aparat je posebno pogodan za testiranje vozača profesionalaca svih kategorija.

RMKR-103-aAtest: Institut za psihologiju Filozofskog Fakulteta u Beogradu odobrio je upotrebu test-aparat Reakciometar za merenje kompleksnih reakcija RMKR-103.

Konstruktor: Dragan Stojanović, dipl. ing. elektronike

Prodaja i distribucija: Centar za primenjenu psihologiju, Društva psihologa Srbije


Kontakt:
011/3232961, 3035131, ul. Đušina 7 Beograd, dpscpp@sezampro.rs

Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 714 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović