Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Istorija psihologije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Drugi po redu u 2010.g. sastanak Društva psihologa Srbije - Podružnice Zapadnobačkog okruga održan je 29. aprila u Domu učenika srednjih škola u Somboru. Sastanak je održan ljubaznošću uprave i domaćina, psihologa Izabele Rašković, u lepom i tehnički opremljenom prostoru Doma učenika srednjih škola u Somboru. Prisustvovalo je dvadeset psihologa Zapadnobačkog okruga iz oblasti školstva, zdravstvene delatnosti, socijalne zaštite i izvršenja krivičnih sankcija.


Temu „sindrom sagorevanja" (burnout) obradila je i prikazala Ljiljana Knežević, psiholog Kazneno-popravnog zavoda u Somboru. Sindrom sagorevanja preti  ljudima različitih zanimanja kojima je zajedničko da se posao obavlja u interpersonalnoj komunikaciji sa klijentima. Stepen „opterećenosti" emotivnom razmenom povećava rizik tako da tzv. pomagačke struke (profesionalci koji pružaju medicinsku, psiho-socijalnu pomoć i podršku) čine posebno ranjivu grupu. Znaci sindroma mogu se kretati od blažih smetnji na telesnom, emotivnom, kognitivnom i ponašajnom planu do ozbiljnih poremećaja sa klinički signifikantnom slikom kada oporavak zahteva pomoć sa strane i/ili promenu radnog okruženja.

Učesnici skupa su pored teorijskog odredjenja pojma i upoznavanja sa znacima, razvojnim fazama i faktorima značajnim za pojavu sindroma sagorevanja, dobili i mogućnost da kroz ličnu aktivnost povećaju uvid u unutrašnje izvore samopomoći sa ciljem razvijanja konstruktivnog suočavanja sa znacima „sagorevanja".

08.05.2010.g.

Ljiljana Knežević, psiholog
Kazneno-popravni zavod u Somboru

Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 187 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović