Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Istorija psihologije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Korištenje plesa u terapijske svrhe staro je koliko i sam ples. U suvremenom zapadnom društvu pokret i ples zaživio je u terapeutskoj primjeni 40-ih godina prošlog stoljeća, a korijeni terapije pokretom i plesom su u modernom plesu već s početka 20.st. Terapijska primjena pokreta i plesa nastala je pod utjecajem intelektualne i društvene klime toga doba, a to je potreba za ponovnom integracijom tijela i uma te oslobađanjem spontanosti, ekspresivnosti i kreativnosti.

Razvoj struke započeo je intuitivnom spoznajom plesnih umjetnika o iscjeljujućim svojstvima ekspresivnog spontanog plesa i pokreta koji su otvorili put interakciji i integraciji tijela i psihe, jer do tada je ples bio ograničen na tehničko izvođenje i zabavu, a kasnije se proširio teoretskim okvirima individualne i grupne psihoterapije i psihologije kako bi se objasnio utjecaj pokreta na osobnost i psihološke procese. Kao struka u zapadnom svijetu je priznata već više desetljeća, ovisno o kojoj državi je riječ. U SAD-u je npr. Dance Movement Therapy (Terapija pokretom i plesom) ustanovljena kao struka još 1966. , ali se u praksi pojavila već početkom prošlog stoljeća kod umjetnica, plesačica i pedagoga koje su umjetnost pokreta počele primjenjivati i van plesnih studija, tj. u psihijatrijskim bolnicama, staračkim domovima te šire. U Europi se paralelno razvijala ista praksa u UK i uglavnom Njemačkoj, što samostalno, što pod utjecajem škole i prakse SAD-a, da bi se kasnije proširila na ostale zemlje. Terapija pokretom i plesom vremenom se afirmirala kao samostalna umjetničko-terapijska disciplina koja se temelji na umjetnosti pokreta i plesne improvizacije, teoriji kreativnog procesa, odnosu tijela i uma, psihološkim i psihoterapijskim teorijama, a koristi najnovija znanstvena dostignuća iz svih srodnih područja. U nekim zemljama je priznata kao psihoterapijska, dok u drugim kao kreativno-terapijska grana, ovisno o političkoj volji i strategiji razvoja. U svakom slučaju, bez obzira na naziv, radi se o istoj umjetničkoj kreativnoj terapiji s psihoterapijskim ciljevima i učincima.

http://uaos.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=5807%3Aposlijediplomski-specijalistiki-studij-kreativne-terapije&catid=47%3Aarhiva&Itemid=847
https://plus.google.com/116152222384599399761/posts/HNAhYYQcY8z
https://www.facebook.com/kreativne.terapije.UAOS/?__mref=message_bubble

Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 1283 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović