Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

 

 

 

Društvo psihologa Srbije je 1992. godine osnovalo CENTAR ZA PRIMENJENU PSIHOLOGIJU kao samostalno preduzeće za istraživačko-razvojne usluge, grafičko-izdavačku delatnost i komercijalne poslove.

logo-cppx

Društvo psihologa Srbije je 1992. godine osnovalo
CENTAR ZA PRIMENJENU PSIHOLOGIJU
kao samostalno preduzeće za istraživačko-razvojne usluge, grafičko-izdavačku delatnost i komercijalne poslove.

Centar se bavi:

 • IZRADOM I DISTRIBUCIJOM PSIHOLOŠKIH MERNIH INSTRUMENATA: testova sposobnosti, inventara ličnosti i test-aparata kao i prateće stručne literature

 • ORGANIZACIJOM SEMINARA: stručnih usavršavanja i obučavanja iz različitih oblasti primenjene psihologije, za psihologe i treća lica (menadžeri, direktori, vaspitači, pedagozi)

 • IZDAVAČKOM DELATNOŠĆU: udžbenici, priručnici i druga psihološka literatura

 • PROFESIONALNOM SELEKCIJOM

 • KONSALTING USLUGAMA I TRENINZIMA

 • ORGANIZACIJOM NAUČNO-STRUČNOG SKUPA

 • ORGANIZACIJOM ISTRAŽIVAČKIH PROJEKATA

 • PRIBAVLJANJEM I DISTRIBUCIJOM NAUČNO-STRUČNIH INFORMACIJA i drugim poslovima koji su od interesa za psihologe i širu javnost

Društvo psihologa Srbije i Centar za primenjenu psihologiju i ove školske godine su institucije koje podržavaju seminare koji su dobili odobrenje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Ove školske 2022/2023. godine, Zavod je odobrio 9 programa iza kojih stoje Društvo i Centar kao institucije i sve informacije o ovim seminarima nalaze se u Katalogu programa stručnog usavršavanja za školsku 2022/23, 2023/24 i 2024/25. godinu (Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja).

Svi seminari mogu se održati u Beogradu ali i u drugim gradovima Srbije. Održavaju se kontinuirano, tokom cele godine, kako po zahtevu obrazovne ustanove, tako i putem pojedinačnih prijava.

U nastavku pogledajte detaljnije o svakom akreditovanom programu edukacije ili pregledajte prezentaciju u pdf-u.

Centar za primenjenu psihologiju se već duži vremenski period uspešno bavi edukacijama iz različitih oblasti primenjene psihologije, u cilju stručnog usavršavanja kako psihologa, tako i kolega iz srodnih disciplina i trećih lica (menadžera, rukovodilaca, vaspitača...).

Naši saradnici-autori seminara (njih preko 60) su najpoznatiji predavači u zemlji, univerzitetski profesori i psiholozi sa bogatim praktičnim iskustvom, kompetentni i kvalifikovani stručnjaci, koji su se svojim profesionalnim i naučnim radom dokazali i koji su spremni da svoja znanja prenesu drugima. Naše seminare karakteriše savremeni metod rada, zasnovan na aktivnom učešću polaznika, kroz radionice i vežbe. Garantujemo dobar kvalitet obuke, što svedoči veliki broj dosadašnjih polaznika i klijenata, kojih je bilo oko 4000.

Svi polaznici dobijaju štampani materijal i sertifikat da su pohađali seminar u organizaciji CPP-a.

Akreditovani seminari za zaposlene u obrazovanju realizuju se tokom čitave godine.

Pozovite nas, uključite se, preporučite nas!

 

dag-kolarevicAutor: dr Dag Kolarević, Kriminalističko-policijska akademija
Mesto održavanja: Beograd

Seminar "Tehnike forenzičkog intervjuisanja" ima svrhu da se polaznicima prenesu osnovna i praktična znanja u vođenju intervjua sa osobama koje su osumnjičene ili su u bilo kakvoj vezi sa vršenjem takvih radnji koje su određene krivičnim zakonodavstvom ili se nalaze u "sivoj zoni" između zakonom sankcionisanog i neprimerenog, devijantnog ponašanja koje ne mora uvek biti inkriminisano. Drugim rečima, ideja je da se pomoću ovog seminara specifične grupe polaznika upoznaju sa načinom vođenja razgovora sa osobama koje svesno ili nesvesno prikrivaju bitne informacije u vezi sa njihovim ponašanjem. To su, na primer, osobe osumnjičene ili optužene za izvršenje krivičnih dela (na pr. krađa, razbojništvo, silovanje, ubistvo itd., osobe uključene u maloletnu delinkvenciju ili nasilje u porodici). Cilj usvajanja novih i nadgradnja postojećih znanja o tehnikama intervjuisanja je mogućnost procene ponašanja iskrenih i neiskrenih osoba, kao i dobijanje priznanja u vezi sa izvršenim radnjama kako bi se donosile dalje odluke u pogledu konačne procene i postupanja sa tim osobama. Seminar je namenjen različitim grupama polaznika, od čijeg radnog profila će upravo zavisiti i način njegovog uobličavanja.

Naglasak je na prakticnim znanjima i na aktivnom ucescu polaznika u procesu nastave. U svrhu interaktivnog rada, obezbedjen je i multimedijalni materijal - nastavni filmovi sa prakticnim komentarima u ukupnom trajanju od 30 minuta. Kratki filmovi su snimljeni namenski, za potrebe Kursa. Filmovi su snimljeni bez komentara i sa komentarima kako bi se omogucio praktican rad i aktivno ucesce polaznika.


ivana-leposavicAutor i voditelj
:
Dr sci Ivana Leposavić, spec. med. psihologije, mentor na specijalizaciji iz medicinske psihologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

CILJ:
upoznavanje sa osnovama kliničke neuropsihologije, testovima za procenu kognitivnih funkcija i uvežbavanje u njihovoj primeni.

Zašto svaki psiholog koji se bavi procenom kognitivnog funkcionisanja treba da poznaje i ovaj dijagnostički metod?
- Zato što su potrebe psihologa za ovladavanjem znanjima iz ove oblasti i njihovom primenom u kliničkoj praksi, sve veće.
- Zato što i naša klinička praksa treba da prati najnovije svetske trendove u ovoj oblasti.
- Zato što njome možemo obogatiti postojeću bateriju testova.
- Zato što daje mogućnost psihologu da svaku od moždanih funkcija ispita posebno, dovoljno specifično i dovoljno osetljivo, a da to ispitivanje bude i pouzdano i objektivno.

POLAZNICI:
diplomirani psiholozi, specijalizanti i specijalisti u zdravstvu, koji se bave psihodijagnostikom, procenom kognitivnog statusa, procenom radne sposobnosti i učestvuju u diferencijalno-dijagnostičkom procesu.

Nakon edukacija, polaznici dobijaju odgovarajuće potvrde o osposobljenosti za primenu neuropsihološke baterije.

KURSEVI ZA ANALIZU PODATAKA PSIHOLOŠKIH ISPITIVANJA
u programu SPSS for Windows

ZA DIPLOMIRANE PSIHOLOGE

Voditelji kursa:
Dr Panta Kovačević, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet u Beogradu
Dr Lazar Tenjović, Odeljenje za psihologiju, Filozofski fakultet u Beogradu

Cene sa popustom važe za članove Društva psihologa Srbije i studente osnovnih i master studija

 tzv

Centar za primenjenu psihologiju uspešno se bavi edukacijama iz različitih oblasti primenjene psihologije. U svoju ponudu treninga sada je uvrstio program Treninzi životnih veština koji ima za cilj promovisanje zdravlja u najširem njegovom određenju (ličnog razvoja, fizičke spremnosti i društvene odgovornosti i angažovanosti) kroz niz seminara. Čine ga dve celine – paket seminara namenjenih mladima i niz seminara namenjenih roditeljima.

Seminari namenjeni mladima: Moguće je iz ponuđenog paketa seminara izabrati jedan, više njih ili program u celini. Pojedini seminari sadrže bazični i napredni nivo, pa je u tom slučaju za prijavljivanje na napredni neophodno pohađanje bazičnog nivoa, koji je realizovan najmanje mesec dana ranije.

Seminari namenjeni roditeljima: Teme koje se obrađuju u okviru seminara namenjene su podršci odraslih osoba u pripremi, razvoju i očuvanju porodičnog života. Od ponuđenih seminara moguće je odabrati jedan, više njih ili pohađati čitav paket koji je u ponudi.

Program "Treninzi životnih veština" podrazumeva različite oblike rada i kontekste. Moguće ga je realizovati u firmama, školama, malim kućnim zajednicama, Kancelarijama za mlade, nevladinim organizacijama i u obliku lifecoach programa. Treninzi životnih veština je autorski program. Kreiran je od strane psihološkinja na osnovu sistematskih i naučno potkrepljenih znanja i istraživanja, a obogaćen praktičnim iskustvima.
 
Metod rada:
- izlaganje predavačica uz video prezentaciju
- aktivno učešće polaznica i polaznika - analize primera, diskusije, vežbe, radionice
- odnos vremena aktivnog učešća polaznica/ka i vremena izlaganja predavačica: najmanje 1:1

Trajanje:
Jedan seminar, odnosno jedan nivo seminara (bazični ili napredni), izvodi se u trajanju 5 – 6 sati u toku jednog dana. Ukoliko je za pohađanje određenog seminara neophodan bazični nivo to je naglašeno u aktuelnoj ponudi.
 
Za više informacija o sadržaju seminara pogledajte u posebno izdvojenoj ponudi u okviru grupe seminara za koju ste zainteresovane/i ili na fejsbuk stranici programa 
Prijavljivanje učesnica i učesnika seminara vrši se putem mejla dpscpp@sezampro.rs, brojeva telefona CPP-a +381 (0) 63/275 236,+381 (0) 11 323 2961, 303 5131 ili na fejsbuk stranici programa .

Komisije

Komisija za primenu psiholoških mernih instrumenata:

Aleksandra Tadić, Aleksandra Džamić i Aleksandar Dimitrijević

Komisija za usklađivanje Statuta DPS i ostalih akata DPS sa zakonom:

Vera Kondić, Vesna Čorto i Katica Mladinić

Organizacija

 

Predsednik

Ivan Jerković

Izvršni odbor

Predsednica: Branka Tišma

Članice i članovi: Aleksandra Tadić, Marina Pavlović, Vesna Čorto, Branka Funduk, Katica Mladinić, Adela Zobenica, Dag Kolarević, Branka Dostanić, Tatjana Stefanović – Stanojević i Dubravka Smiljanić.

Nadzorni odbor

vd predsednicE: Milja Krivokuća

Članice i članovi: Ljiljana Trlaja i Gordana Lazić

Zamene: Vanja Simović

Sud Časti

Predsednik: Dobrivoje Radovanović

Članica: Anuška Gece

Zamene: Nevena Lovrinčević i Goran Kličković

 

Odbor za etička pitanja

Predsednik: Jovan Mirić

Članice i članovi: Prvoslav S. Plavšić, Sandra Ilić – Đurić, Ljiljana Mihić, Ivana Peruničić, Snežana Stojiljković i Nikola Petrović

Upravni odbor CPP-a (U naslovu izmeniti Nadzorni odbor Centra za primenjenu psihologiju i prilagoditi tekst)

PREDSEDNICA: Biljana Lajović

ČLANICE I ČLANOVI: Aleksandar Dimitrijević, Milan Todorović, Tamara Džamonja – Ignjatović, Vera Kondić, Snežana Milutinović i Milanko Jević

ЧЛАНОВИ ДРУШТВА ПСИХОЛОГА МОГУ БИТИ:

 • Редовни чланови: дипломирани психолози који живе и/или раде на територији Републике Србије.
 • Придружени чланови Друштва: психолози из других држава који својим стручним радом могу да допринесу раду Друштва, или пак изразе жељу за тим.
 • Почасни чланови Друштва: афирмисани појединци који нису психолози, а имају посебне заслуге за рад и развој Друштва.
 • Чланови-донатори: физичка или правна лица која материјално или на други начин доприносе раду Друштва.
   

Пријавни лист

 

Програмски одбор 71. Конгреса психолога Србије

Председница Програмског одбора

Гордана Ђигић

IMG 20221122 094638 edit 92700472945748

 

др Гордана Ђигић | Ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Нишу. Основне студије психологије завршила је на Филозофском факултету у Нишу, магистрирала је на Одељењу за психологију Филозофског факултета у Београду, а докторску дисертацију одбранила је на Департману за психологију Филозофског факултета Универзитета у Нишу. Професионалну каријеру започела је као наставник психологије у средњој школи, а убрзо потом почела је да ради као психолог – стручни сарадник у основној школи. Неколико година радила је као саветник за развојно планирање у Министарству просвете и спорта, а затим још неколико година на пословима наставника грађанског васпитања и помоћника директора у средњој школи. На Филозофском факултету у Нишу ради од 2010. године, најпре као асистент, а потом као наставник на предметима из области психологије образовања. Ауторка је књига Ромска деца и тестови интелигенције и Управљање разредом – савремени приступ психологији наставника. Такође је ауторка или коауторка великог броја радова објављених у домаћим и међународним научним часописима и зборницима радова саопштених на научним скуповима. Истраживачка интересовања углавном су везана за питања која припадају области психологије наставника, затим фактора академских постигнућа ученика на различитим нивоима образовања, као и образовне инклузије. Поред наставних и истраживачких активности, ангажује се као рецензент или члан уређивачких одбора научних часописа, учествује у раду научних или организационих одбора бројних националних и међународних научних скупова (Конгрес психолога Србије, Дани примењене психологије, InPact, BCES). Учествовала је у креирању, координацији и реализацији великог броја пројеката у области образовања и бројних програма стручног усавршавања запослених у образовању.

Чланови Програмског одбора

Драган Попадић

dragan p

 

др Драган Попадић | Рођен 1955. године у Београду. Редовни је професор социјалне психологије на Одељењу за психологију Филозофског факултета у Београду. Бави се, пре свега, проучавањем коришћења дигиталних технологија међу младима, насиља у школи, вредносних оријентација, социјалних конфликата и политичке социјализације, и радове из тих области објављивао је у већем броју домаћих и страних књига и часописа. Учествовао је у изради и имплементацији програма посвећених ненасилној комуникацији, конструктивном решавању конфликата и грађанском васпитању. Добитник је награда Друштва психолога Србије Борислав Стевановић за књигу која представља најзначајнији научни допринос развоју психологије у Србији у протеклом двогодишњем периоду (2011. и 2019. године), Жижа Васић за популаризацију психологије 1995. године, и признања Љуба Стојић за допринос у раду и развоју Друштва психолога Србије (2002. и 2011. године).

Јелена Опсеница Костић

đigić 2

 

др Јелена Опсеница Костић | Ванредни професор на Департману за психологију Филозофског факултета у Нишу. Своју научну каријеру започела је истраживањем односа између перцепције родитељског понашања и благостања адолесцената, а последњих година њен научно-истраживачки рад усмерен је на две области: на психосоцијалне аспекте превладавања неплодности и на психолошке аспекте употребе дигиталних технологија у свакодневном животу. Каријеру наставника започела је на предметима из области развојне психологије детињства, одраслог и старог доба, које и даље предаје. У процесу осавремењивања студијских програма осмислила је и покренула нове садржаје и предмете, који су у складу са променама контекста развоја: предмет Нови животни стилови и форме породице и више предмета из области сајберпсихологије, прилагођени различитим департманима и нивоима студија, везани, пре свега, за одрастање у дигиталном окружењу. У оквиру обе области научног рада, поред публикација, др Опсеница Костић је, самостално и са колегама, организовала и реализовала предавања, трибине и гостовала у локалним медијима. У јуну 2022. године објавила је монографију Путовање кроз дигитални простор – увод у сајберпсихологију, која представља први домаћи покушај систематизовања основних садржаја из ове области. Редовно учествује на научним и стручним скуповима и земљи и окружењу.

Ксенија Колунџија

tišma.jpg

 

др Ксенија Колунџија | Основне и постдипломске студије завршила на Филозофском факултету у Новом Саду, на одсеку за психологију, где је и одбранила докторску дисертацију 2017. године. Запослена је у Универзитетском клиничком центру Војводине од 1999. године. Специјализирала је медицинску психологију 2008. године. Током радног искуства, поред послова психодијагностике, психотерапије и менторског рада, учествује у извођењу наставе на основним, мастер, докторским и специјалистичким студијама на Медицинском факултету у Новом Саду, где је запослена као доцент на Катедри за психологију. Самостално изводи наставу на предметима Основе психотерапије и Социјална патологија, а учествује као предавач на и на предметима Вештине комуницирања, Медицинска психологија, Социјалне вештине и Рани развој. Од 2011. године је у регистру сталних судских вештака. Члан је Извршног одбора Друштва психолога Србије од 2019. године.

 

Ивана Б. Петровић

lazić.jpg

 

др Ивана Б. Петровић | Професор на предметима из области психологије рада и организације на Одељењу за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду. У свом раду се залаже за приступ научник – практичар – хуманиста. Има богато академско, истраживачко и консултантско искуство у земљи и иностранству у области понашања потрошача, маркетинга, маркетиншке комуникације, социјалног маркетинга, организационог понашања и управљања људским потенцијалима. Научно-истраживачке радове је објављивала у истакнутим домаћим и међународним часописима и излагала на домаћим и међународним скуповима. Централна тема на коју су усмерени сви истраживачки и други радови Иване Петровић је добробит, како радних људи, тако и потрошача. Председник је Комисије за комуникацију и информисање Црвеног крста Србије.

 

Анита Поповић

anita p

 

Анита Поповић | Дипломирани психолог, члан Извршног одбора Друштва психолога Србије, председник секције психолога у Војсци. Дипломирала на одсеку за психологију Филозофског факултета у Косовакој Митровици 2006. године. Од 2007. запослена у 1. бригади Копнене Војске Србије као референт за психологију, а од 2018. године као психолог у Гарди. Област рада и интересовања војна психологија, организациона психологија и психолошко саветовање. Оријентисана на практичну примену психологије у свом раду кроз интегрисање различитих психолошких области и праваца. Учествовала у раду тима за организацију и одржавање друштвеног дијалога на тему Заштита менталног здравља грађана Републике Србије након пандемије 2021. године. Више пута била је учесник на Конгреса психолога Србије у оквиру округлих столова на представљању модела превенције менталног здравља и психолошких припрема припадника Војске Србије. У оквиру усавршавања је похађала и завршила бројне едукације из области селекције, комуникације, преговарања, психолошког саветовања, интервенција у кризи итд. Професионално ангажовање усмерено је и на унапређење психолошке струке кроз иницијативу за измену правне регулативе која дефинише област психолошке делатности.

Александра Пајевић

pajevic

 

Александра Пајевић | Рођена 17.04.1992. године у Крагујевцу, где завршава основну школу и гимназију. Основне академске студије психологије завршава на Државном универзитету у Новом Пазару, са просечном оценом 9.08. Током основних студија психологије ангажована је као демонстратор на Државном универзитету у Новом Пазару, на предмету: Психологија мотивације и емоција. Своју академску каријеру наставља на Филозофском факултету у Нишу, где 2018. године завршава мастер академске студије психологије (Развојно-педагошки модул) са просечном оценом 10. Исте године уписује докторске студије психологије на Филозофском факултету у Нишу. Актуелно је студент треће године докторских студија психологије. Своју професионалну каријеру започиње у Центру за породични смештај и усвојење Крагујевац, где добија лиценцу за обављање основних стручних послова у социјалној заштити. Од 2018. године обављала је послове стручног сарадника – психолога у Првој техничкој школи у Крагујевцу. Актуелно је запослена као стручни сарадник – психолог у Предшколској установи Ђурђевдан у Крагујевцу. Чланица је Друштва психолога Србије и била је ко-секретарка 69. и 70. Конгреса психолога Србије. Ауторка је и коауторка неколико научних радова.

Мирсен Фехратовић

fehratović.jpg

 

Мирсен Фехратовић | Рођен 08.10.1995. године у Новом Пазару. Основне и мастер академске студије завршава на Државном универзитету у Новом Пазару. Током и након студија учествовао је у бројним пројектима, хуманитарним акцијама, волонтирао у Центру за социјални рад и у неколико удружења за помоћ особама са тешкоћама у развоју. Један је од кооснивача првог клуба студената психологије Државног универзитета у Новом Пазару, под називом Психоидеал. Крајем 2016. године, на свечаности поводом годишњице оснивања Државног универзитета у Новом Пазару, добија награду као најбољи студент департмана за филозофске науке. Током основних и мастер студија био је и стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије. Током 2018. године бива ангажован као демонстратор, а од 2019. ради као сарадник у настави на Државном универзитету у Новом Пазару на предметима из области клиничке психологије и психологије образовања. Аутор и коаутор је неколико научних радова. Докторске студије психологије започиње 2019. године на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву. Међутим, 2020. године добија стипендију Владе Републике Турске и од 2021. године докторске студије наставља на Uludağ Универзитету у Бурси. Члан је Друштва психолога Србије и ко-секретар 69. и 70. Конгреса психолога Србије.

 

Секретар

Милош Стојадиновић

pajević.jpg

 

Милош Стојадиновић | Рођен 1994. године у Ћуприји, одрастао у Деспотовцу. Основне студије психологије завршио је на Департману за психологију Филозофског факултета Универзитета у Нишу 2017. године. На истом департману и факултету завршава и своје мастер студије 2019. године, и убрзо уписује и докторске студије на истој установи, где је тренутно и запошљен као истраживач-приправник. На Департману за психологију Филозофског Факултета у Нишу реализује вежбе из више предмета, углавном из области развојне, образовне, опште и сајберпсихологије, што су истовремено и његова главна истраживачка интересовања. На свом Департману обавља и функције Координатора мреже контаката Департмана, Координатора за међународну сарадњу Департмана, као и Секретара интерног пројекта Департмана. Имао је и улогу секретара у организационом а затим и програмском одбору међународне конференције Дани примењене психологије. Волонтирао је у Друштвеном Центру (Индиго) у Нишу као пружалац помоћи у учењу деци из ромске популације. Радио је на сакупљању података за пројекат који су заједно реализовали Институт за психологију Филозофског факултета у Београду и УНИЦЕФ, и учествовао на већем броју других пројеката. Тренутно ради на својој докторској дисертацији која се бави конструктом одлучности, а под менторством проф. др Кристине Ранђеловић.

 

Организациони одбор 71. Конгреса психолога Србије 

Председница

Бранка Тишма

Чланови

Душко Кљајић

Милица Лазић

Јелена Митровић

Весна Чорто

 

Rad na naučno-stručnom skupu organizovan je kroz plenarna predavanja, rasprave, simpozijume, panel diskusije, okrugle stolove, sekcije, radionice i promocije. Pogledajte detaljniji pregled radova.

logo DPS 300x300
 

Друштво психолога Србије је добровољно, стручно и научно удружење психолога Србије, основано 1953 године.

Организовано је као друштвена, ванстраначка, струковна и интересна организација психолога Србије, а основана ради стручног и научног деловања, усавршавања и комуникације чланова друштва.
Друштво своје активности организује на територији Републике Србије. Отворено је за сарадњу са другим научним и стручним, хуманитарним, владиним, невладиним и међународним организацијама, а на бази струковних интереса, међусобног уважавања, самосталности у раду и ради подстицања сарадње између научних и стручних радника (психолога), и то све у циљу подизања научног и стручног нивоа чланова Друштва.

Друштво психолога је друштвено-правно лице, са свим правима, обавезама и одговорностима сагласно Уставу Републике Србије, законима и Статуту ДПС.Teme od javnog interesa odražavaju nastojanje Društva psihologa Srbije i psihološke struke da podrži naučni i psihološki pristup rešavanju problema obrazovanja, unapređenja zdravlja, razumevanja, tolerancije i ljudske dobrobiti za sve.


Poštovane koleginice i kolege, pozivamo Vas da uputite Društvu psihologa svojih predloge inicijativa za koje procenjujete da su od opšteg interesa za psihološku struku, prateći sledeća uputstava:

1. Tekstualne dokumente šaljite isključivo u Word formatu.
2. Prateću dokumentaciju (skenirana akta i dopise) pošaljite u što boljoj rezoluciji i kvalitetu.  
3. Materijal pošaljite na mejl dpscpp@sezampro.rs, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli „Subject" treba da sadrži napomenu „Inicijativa".

Za sva pitanja obratite nam se obratiti i putem telefona.


NAPOMENA: Da biste pristupili kompletnom sadržaju ovog linka, morate biti registrovani na sajtu i učlanjeni u Društvo psihologa Srbije.

У оквиру Друштва психолога чланство је организовано у секције у складу са делатностима, специјалностима и интересовањима, а на основу изражене жеље чланова Друштва психолога.

Секције се организују у складу са Статутом ДПС-а, а задаци и чланство у секцији, права и дужности члана, органи и њено финансирање ближе се регулишу Правилником о организацији и раду секције.

Одлуку о оснивању секције доноси оснивачка скупштина секције на основу претходно прибављеног мишљења Извршног одбора Друштва. За доношење пуноважне одлуке о оснивању секције мора бити присутно најмање 10 чланова. Оснивање секције верификује Извршни одбор Друштва на основу Правилника, плана и програма рада и записника са оснивачке скупштине секције. Право учешћа у раду секција имају и студенти психологије који изразе жељу за стручним усавршавањем за будући позив, без права која имају редовни чланови. Секције су дужне да сваке године, на својој годишњој скупштини утврде програм и план рада секције и да га до 15. јануара текуће године достављају у писменом облику Извршном одбору Друштва заједно са писменим извештајем о раду у претходној години. Секције могу, на захтев чланова, оснивати своје огранке, било због даље специјализације или због територијалне разуђености.

Секције Друштва се оснивају ради стручног деловања и окупљања чланства у оквиру одређене гране или области психологије с основним циљем да подстичу развој одређене области психологије, као и примену нових знања из те области и да организовано разматрају и прочавају теоријске и практичне проблеме из гране или области психологије којом се чланови баве.

Активне секције:

Републичка секција стручних сарадника средњих школа

Секција универзитетских наставника психологије образовања

Секција психолога у здравству

Секција за психотерапију, саветовање и коучинг

Секција психолога у полицији

Секција за психологију музике

Секција психолога основних школа

Секција за пословну психологију

Секција за психоаналитичку психологију

Секција психолога у војсци

Секција запослених у образовању Нишавског округа

Републичка секција предшколсих психолога

Секција психолога у социјалној заштити

Секција за сексуалну оријентацију и родну различитост

 

Društvo psihologa Srbije

Sekcija za psihologiju muzike

Septembar, 2018.

Sekcija za psihologiju muzike je osnovana 1996. godine i iza nje stoji 22 godine kontinuiranog, aktivnog i uspešnog rada. Članovi Sekcije su psiholozi većinom stručni saradnici zaposleni u muzičkim školama Srbije i psiholozi sa nastavno-naučnim zvanjima na Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Zajednička tačka, oko koje su se okupili je razvoj i širenje naučno-istraživačke i primenjene delatnosti psihologije muzike kao psihološke discipline u našoj sredini.

Prva psihološka istraživanja u oblasti muzike u Srbiji su počela 1980-tih godina radom prof. dr Ksenija Radoš na uspostavljanju baterija reprezentativnih instrumenata za procenu muzičkih sposobnosti i predikciju uspešnosti u učenju muzike. Iako je sve počelo u jednoj muzičkoj školi („Mokranjacˮ) danas gotovo sve srednje muzičke škole imaju organizovanu psihološku službu, što je presedan čak i u širim, svetskim okvirima. Tokom godina proširen je obim poslova i domen istraživanja, a služba se razvijala i učvrstila, što je 2005. godine rezultiralo i definisanjem Programa rada psihologa u umetničkim školama. Broj psihologa u muzičkim školama je progresivno rastao, prevashodno zbog spoznaje muzičara da doprinos psihologa u specifičnom kontekstu muzičkog školovanja darovitih može biti značajan. Danas Sekcija broji oko 30 članova.

Godina 1996. predstavljala je tačku u kojoj su se dogodile presudne stvari za dalji razvoj naučne discipline i psihološke prakse u muzičkim školama. U oba slučaja Društvo psihologa Srbije odigralo je svoju ulogu. Inicijator osnivanja Sekcije je bila dr Ksenija Radoš, redovni profesor Filozofskog fakulteta, sada u penziji i njen prvi predsednik (1996 – 2006) i uz snažnu podršku Bojane Pavković (tadašnje direktorke Centra za primenjenu psihologiju) osnovana je Sekcija za psihologiju muzike, a kasnije i Psihološko muzičko savetovalište, u okviru Društva psihologa Srbije. Te iste godine, Ksenija Radoš je dobila nagradu „dr Borislav Stevanović” za naučni doprinos psihologiji, što je dalo podsticaj razvoju discipline psihologije muzike i priraštaju u interesovanju za ovu oblast.

U periodu od 2006 – 2016. godine radom Sekcije uspešno je rukovodila dr Blanka Bogunović, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti. Rastao je i broj aktivnosti kojima se Sekcija bavila, kao i njeni članovi individualno. Aktivnosti Sekcije se odvijaju u pravcu afirmacije i popularizacije struke, naučno-istraživačkog rada, publikovanja radova, stručnog usavršavanja članova, usklađivanja kvaliteta praktičnog rada, osavremenjivanje mernih instrumenata za dijagnostikovanje muzičkih sposobnosti i razvoja saradnje sa muzičarima, srodnim institucijama i profesijama. U tom periodu Sekcija za psihologiju muzike je dobila i nagradu Društva psihologa „Ljuba Stojić” za doprinos u radu Društva psihologa i razvoju psihološke struke.

Od 2016. godine novi predsednik sekcije je Vesna Tafra Rokvić, stručni saradnik u Muzičkoj školi „Stankovićˮ u Beogradu. Radno telo Sekcije u ovom periodu čine: Majda Marić, Biljana Mirković, Mirjana Stakić i Snežana Todorović.

   Aktivnosti i teme kojima se bavi Sekcija za psihologiju muzike:

 • Usaglašavanje područja i kvaliteta praktičnog rada i uvođenje novih kolega u posao stručnog saradnika-psihologa u muzičkoj školi.

 • Status stručnih saradnika – psihologa u muzičkim školama

 • Status učešća psihologa na prijemnim ispitima za osnovnu i srednju muzičku školu

 • Unapređenju nastave Psihologije u muzičkim i baletskom školama – aktivnosti na izmeni programa i izradi udžbenika

 • Izveštaji o učešću člnova na Naučno stručnim skupovima psihologa

 • Stručno usavršavanje unutar Sekcije za psihologiju muzike

 • Organizacija i realizacija edukativnog seminara „Testovi za procenu muzikalnosti” za novozaposlene psihologe u muzičkim školama.

 • Individualne aktivnosti članova Sekcije u okviru edukacija za psihoterapiju, na postdiplomskim studijama, pohađanje različitih seminara, objavljivanje radova i knjiga, učešća na konferencijama

 • Planiranje i realizacija zajedničkih naučno-istraživačkih projekata

 • Razmena iskustava i informacija u vezi aktuelnih obrazovnih tema

Neki od važnih događaja u radu Sekcije za psihologiju muzike:

 • 1976 – 1991. Rad na standardizaciji testova muzičkih sposobnosti: Testovi elementarnog muzičkog čuvenja Edvina Gordona, Testovi muzičkih sposobnosti Arnolda Bentlija i Test muzičke inteligencije Herberta Vinga.

 • Sekcija od 1997. godine organizuje i realizuje edukativne seminare „Testovi za procenu muzikalnostiˮ za novozaposlene psihologe u muzičkim školama. Razvijen je princip mentorstva tokom uvođenja novih kolega u posao stručnog saradnika-psihologa u muzičkoj školi.

 • 1996. godine prof. dr Ksenija Radoš dobija nagradu „dr Borislav Stevanović” za naučni doprinos psihologiji za knjigu „Psihologija muzikeˮ, koju dodeljuje Društvo psihologa Srbije.

 • 1999. godine započinje učešće psihologa u stučnom  usavršavanju  nastavnika muzike na godišnjim seminarima za nastavnike muzike sa temama iz oblasti psihologije muzike, relevantnim za obrazovnu praksu: Ličnost muzičara, Unutrašnja motivacija, Priprema za javni nastup, Ocenjivanje na ispitima, Muzičko izvođenje, Psihološki aspekti takmičenja i Psihološka procena muzičkih sposobnosti i Trema prilikom javnog izvođenja.

 • Od 1997 – 2015. Autori i realizatori akreditovanog seminara ZUOV-a „Priprema za javni nastup” (Blanka Bogunović i Tijana Mirović)

 • 1998 Simpozijum psihologija muzike u okviru Stručno naučni skup  psihologa Srbije, Aranđelovac

 • 1996-2001. i 2001-2003. Dva velika istraživačka projekta, u okviru projekata Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu u kojima su, pod rukovodstvom prof. dr Ksenije Radoš, učestvovali psiholozi 5 muzičkih škola i u holistički koncipiranom istraživanju tragali za muzičkim, psihološkim i sredinskim činiocima muzičke uspešnosti na ranoškolskom uzrastu. Rezultati su prikazani na 5. konferenciji Evropskog udruženja za kognitivne nauke o muzici (ESCOM5) u Hanoveru (septembar, 2003).

 • 2001. godine  osniva se „Psihološko - muzičko savetovališteˮ, pri Centru za primenjenu psihologiju Društva psihologa Srbije, u kome psiholozi, pored seminara za stručno usavršavanje nastavnika muzike, rade i  procenu selekcije na prijemnim ispitima u muzičkim školama.

 • Tokom 2003. godine stručni saradnici psiholozi muzičkih škola (Branka Funduk, Vlada Karlić, Tijana Mirović, Vesna Tafra, Mirjana Stakić, mr Snežana Stojanović i Snežana Todorović) učestvovali su u realizaciji i evaluaciji razgovora o reformi muzičkog obrazovanja (ROR), koje je organizovala Zajednica muzičkih škola Srbije. Na osnovu ovih razgovora (učešće 10 muzičkih škola u Srbiji) formulisan je predlog reforme muzičkog i baletskog obrazovanja.

 • U julu 2004. godine održan je Seminar za profesore muzičkih škola „Takmičarska nastojanja u muzičkom i baletskom školstvu - efekti i kontra-efektiˮ u Budvi (mr Snežana Stojanović i Mirjana Stakić).

 • 2005. Program rada psihologa u umetničkim školama

 • Od 2005. Sekcija ima svog predstavnika u Izvršnom odboru Društva psihologa Srbije (Tijana Mirović, Branka Funduk, Vesna Tafra Rokvić).

 • 2009. godine prof. dr Blanka Bogunović dobija nagradu „dr Borislav Stevanović” za naučni doprinos psihologiji za knjigu „Muzički talenat i uspešnost”, koju dodeljuje Društvo psihologa Srbije.

 • 2012. godine Sekcija je dobila nagradu Društva psihologa Srbije „Ljuba Stojićˮ za doprinos u radu Društva psihologa i razvoju psihološke struke.

 • 2012. godine organizacija simpozijuma „Psihološka istraživanja i muzička praksa”, na Naučno-stručnom skupu psihologa Srbije Merenje i procenjivanje u psihologiji, Beograd, Filozofski fakultet u Beogradu (Blanka Bogunović, Tijana Mirović, Jelena Đukić, Aleksandar Kontić).

 • Učešće na Saboru psihologa „Merenje i procena u psihologijiˮ -  okrugli sto o primeni psiholoških instrumenata u školama - „Primena psiholoških  mernih instrumenata u muzičkoj školiˮ (Vesna Tafra Rokvić)

 • 2018. godine – učešće na Kongresu psihologa Srbije na okruglom stolu (Inkluzija) „Individualni obrazovni plan za darovite učenike u muzičkoj školi” (Vesna Tafra Rokvić)

Članovi SEKCIJE ZA PSIHOLOGIJU MUZIKE DRUŠTVA PSIHOLOGA SRBIJE (stanje 2017. godina)

 

Ime i prezime

Radno mesto

1.

Ačić  Gordana

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Vučkovićˮ

Beograd

2.

Bajagić Anica (Arsenović)

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Davorin Jenko”

Beograd

3.

dr Bogunović Blanka

Redovni  profesor

Fakultet muzičke umetnosti

Univerzitet umetnosti u Beogradu

4.

Dangubić Dunja

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Josif Marinkovićˮ

Zrenjanin

5.

Đukić Jelena

Psiholog,  muzikoterapeut

 

6.

Đukić Mirjana (Stakić)

Stručni saradnik psiholog

 

7.

Đokić Teodora

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Đorđević”

Beograd

8.

Đorđević Nemanja

Stručni saradnik psiholog

Muzička škola „Stevan Mokranjac”

Požarevac

9.

Eterović Mario

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Josip Slavenski”

Beograd

10.

Erić Ivana (Kovačević)

Stručni saradnik psiholog

(Stanje mirovanja)

MŠ „Davorin Jenko”

Beograd

11.

Funduk Branka

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Petar Kranjčević”

Sremska Mitrovica

12.

Hrnjak Aleksandar

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Mokranjac”

Beograd

13.

mr Kontić Aleksandar

Asistent

Visoka škola likovnih i primenjenih umetnosti  Beograd

14.

Kovčić Katarina

Stručni saradnik psiholog (Zamena)

MŠ „Davorin Jenko”

Beograd

15.

Marić Majda  (Janežić)

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Vatroslav Lisinski”

Beograd

16.

Mihajlović Miroslava

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Dr M. Milojević”

Kragujevac

17.

Milošević Stojanović Jasna

Stručni saradnik psiholog

Škola za muzičke talente

Ćuprija

18.

Mirković Biljana

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Mihajlo Vukdragović”

Šabac

19.

dr Mirović Tijana

Vanredni profesor

Fakultet muzičke umetnosti

Univerzitet umetnosti u Beogradu

20.

Pucarević Branka

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Josif Marinković”

Zrenjanin

21.

Pupić Snežana (Đerić)

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Jovan Bandur”

Pančevo

22.

dr Radoš Ksenija

Redovni profesor u penziji

Filozofski fakultet

Univerzitet u Beogradu

23.

Rokvić (Tafra) Vesna

Stručni saradnik psiholog

Predsednik Sekcije za psihologiju muzike

MŠ „Stanković”

Beograd

24.

Rančić Valentina

Stručni saradnik psiholog

Muzička škola Niš

Niš

25.

Todorović Snežana

Stručni saradnik psiholog

MŠ „Kosta Manojlović”

Zemun

26.

Vereš Karolina

Stručni saradnik psiholog

Muzička škola “Subotica”

Subotica

27.

Vidić Jelena

Psiholog, Doktorand

Filozofski fakultet

Univerzitet u Beogradu

28.

Zorica  Džeferdanović

 

29.

Radenković Slobodanka

Stručni saradnik psiholog

Muzička škola „Vladimir Đorđević”

Aleksinac

30.

Krstić Ninoslav

Stručni saradnik psiholog u penziji

Muzička škola Niš

Niš

31.

Vlada Karlić

Stručni saradnik psiholog u penziji

 

32.

Ana Kapor

Stručni saradnik psiholog u penziji

 
     

Poštovane koleginice i kolege,

sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo Vas da je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja akreditovao prvu međunarodnu konferenciju Psihologija i muzika – interdisciplinarna susretanja kao stručni skup (3 boda) - oblik stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika zaposlenih u obrazovanju u Srbiji (https://skupovi.zuov-katalog.rs/index.php?action=page/catalog/view&id=362)

Verujemo da akreditovanje Konferencije kao stručnog skupa predstavlja dodatni povod da kolege iz prosvete, od 24. do 26. oktobra, budu u Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu, i da sa domaćim i stranim učesnicima razmene znanja i iskustva. 

Sve zainteresovane kolege pozivamo da se putem našeg sajta (https://psihologijaimuzika2019.wordpress.com) upoznaju sa temama koje će biti  razmatrane na Konferenciji, eminentnim plenarnim predavačima koje ćemo ugostiti, važnim datumima i pratećim događajima.


Očekujemo Vas na Konferenciji!

Organizacioni odbor

PAM-IE Belgrade 2019

Poštovane koleginice i kolege,

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na prvu internacionalnu konferenciju Psihologija i muzika – interdisciplinarna susretanja koja će se od 24. do 26. oktobra održati u Zadužbini Ilije Milosavljevića Kolarca i u Rektoratu Univerziteta umetnosti. Konferenciju organizuju Fakultet muzičke umetnosti (glavni organizator), Institut za psihologiju i Sekcija za psihologiju muzike, Društvo psihologa Srbije (ko-organizatori).

Glavnim programom je obuhvaćeno gotovo 90 prezentacija – 4 predavanja po pozivu, 63 usmene prezentacije grupisane u 12 tematskih sesija, 2 tematska simpozijuma kao i 13 poster prezentacija. Zadovoljstvo nam je da u Beogradu ugostimo preko 100 registrovanih učesnika!

Program pretkonferencijskih predavanja, radionica i koncerta (21–23. oktobar 2019) kao i glavnog konferencijskog programa nalazi se u prilogu ovog poziva. Sve informacije o konferenciji dostupne su na adresi https://psihologijaimuzika2019.wordpress.com

Dobrodošli!
Organizacioni odbor PAM – IE 2019

Preuzmite dokumenta:

Program

Pre-conference workshop

Conference opening

Concert and opening

Poster

Psihologija obrazovanja je važna akademska disciplina koja, u Srbiji, okuplja više desetina nastavnika, asistenata i istraživača, koji kroz različite aktivnosti nastoje da doprinesu kvalitetu obrazovanja u Srbiji. 

Pre više godina prepoznata je potreba da se profesionalna snaga i društveni uticaj ove grupe ojačaju institucionalno, kroz sekciju u okviru matičnog profesionalnog udruženja. Tako je 2011. godine osnovana Sekcija univerzitetskih nastavnika psihologije obrazovanja. Prvo rukovodstvo Sekcije činile su prof. dr Dijana Plut, predsednica, i prof. dr Gordana Đigić i doc. dr Dobrinka Kuzmanović, potpredsednice. 

Sekcija okuplja univerzitetske nastavnike i istraživače iz oblasti psihologije obrazovanja i cilj joj je unapređivanje nastavne i istraživačke prakse u ovoj oblasti, kao i doprinos unapređivanju kvaliteta obrazovanja kroz saradnju sa psiholozima koji rade u obrazovno-vaspitnim ustanovama i njihovim udruženjima. 

Aktivnosti sekcije su usmerene na uspostavljanje dijaloga unutar zajednice koja se bavi psihologijom obrazovanja na univerzitetskom nivou, ali i na uspostavljanje dijaloga sa kolegama iz škola i predškolskih ustanova, kao i sa donosiocima politika u oblasti obrazovanja. 

Članovi sekcije mogu biti psiholozi koji se bave nastavom iz ove oblasti psihologije na univerzitetskom nivou. 

Sekcija trenutno broji 53 člana.   

Aktuelno rukovodstvo Sekcije čine: 

predsednica - doc. dr Mirjana Beara, Državni univerzitet u Novom Pazaru, Studijski program za psihologiju

potpredsednica - doc. dr Olja Jovanović, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu 

koordinatorka aktivnosti diseminacije – doc. dr Dobrinka Kuzmanović, Univerzitet Singidunum, Fakultet za medije i komunikacije, Departman za psihologiju 

članovi Saveta Sekcije: 

prof. dr Tanja Nedimović, Visoka škola  strukovnih studija za vaspitače  "Mihailo Palov", Vršac 

prof. dr Dragana Bjekić,Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Univerzitet u Kragujevcu 

prof. dr Dragica Pavlović Babić,Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu 

 

Više informacije o Sekciji možete pronaći na internet stranici: https://www.sunposerbia.org/ 

Ciljevi sekcije:

Podstiče razvoj psihoterapije, savetovanja i koučinga, kreativnosti i istraživanja u ovim oblastima;

▪ Doprinosi primeni novih znanja iz psihoterapije, savetovanja i koučinga, organizovano razmatra i proučava teorijske i praktične probleme iz psihoterapije, savetovanja i koučinga;

▪ Zalaže se za standarde edukacije iz psihoterapije, savetovanja i koučinga i donošenja zakona o ovim delatnostima

▪ Organizuje stručne supove, stručne publikacije iz  psihoterapije, savetovanja i koučinga

Ciljevi:

Podstiče razvoj O.L.I.  Integrativne psihodinamske psihoterapije, savetovanja i koučinga, kreativnostii istraživanja u ovim oblastima.

▪ Doprinosi primeni novih znanja iz psihoterapije, savetovanja i koučinga; organizovano razmatra i proučava teorijske i praktične probleme iz psihoterapije, savetovanja i koučinga;

▪ Zalaže se za standarde edukacije iz psihoterapije, savetovanja i koučinga i donošenja zakona o ovim delatnostima;

▪ Organizuje stručne supove, stručne publikacije iz  psihoterapije, savetovanja i koučinga

 

 (Sekcija psihologa u palijativnom zbrinjavanju “ Dragan Vukotić”)

U pripremi

На мрежи

Ко је на мрежи: 187 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се за мејлинг листу ДПС

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић