Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Publikacije

New Project 3

  • Serbian Language
  • English (UK)

 Prica-u-igri

PRIČA U IGRI, IGRA U PRIČI
interaktivne priče za decu

Dušica Bojović

redovna cena: 1400 dinara

RECENZIJA:

 

Kada poteknu priče iz pera Dušice Bojović, onda nastaje bogata riznica kreativnih ideja i aktivnosti koje su dragocene u radu sa najmlađima, a značajna inspiracija odraslima.

„Priča u igri, igra u priči – interaktivne priče za decu“ je knjiga u kojoj osim maštovitih i intrigantnih priča koje predstavljaju čudesna vrata koja mališane uvode u svet realnosti i saznanja, sigurne staze predstavljaju i dramske tehnike koje pojačavaju doživljaj i doprinose stvaranju jasnih uvida.

„Priča u igri, igra u priči“ je materijal koji predstavlja dobar vodič u osmišljavanju, adaptaciji i realizaciji akcionih priča i dramatizacija kao posebnog oblika rada u okviru dramskog metoda. Knjiga sadrži više akcionih priča koje su različite po obliku – sredstvu participacije dece. Deca tokom dramatizacije prolaze kroz procese kreativne drame i dramske tehnike poput: igra uloga, improvizacija, vruća stolica, karakter na zidu... i na taj način se produbljuje doživljaj teksta čime se povećava i njegov uticaj na decu. U fokusu dramatizacije je akcija i ona mora biti jasna i uverljiva jer pruža mogućnost deci da isprobaju novo iskustvo u bezbednom okruženju, da razvijaju komunikativne sposobnosti i da osveste svoje emocije, a vaspitačima da, kako kaže autorka „imaju efikasno sredstvo za ostvarivanje niza vaspitno-obrazovnih ciljeva koji se odnose na sve aspekte razvoja“.

Osim akcionih priča i dramatizacija, knjiga sadrži i 11 kompletno razrađenih dramskih radionica koje predstavljaju bogat izvor za obradu različitih tema kao što su: razvoj samopoštovanja, povećanje nivoa tolerancije kod dece, identifikacija određenih osećanja, kreativan pristup u rešavanju problema. Na kraju, čitaoca će obradovati bajka o vilenjaku Simi koja se lako može dramatizovati i postaviti kao pozorišna predstava u kojoj će se deca oprobati na sceni.

„Priča u igri, igra u priči – interaktivne priče za decu“ je knjiga koja se tematski i stilski nadovezuje na ranije napisane autorkine knjige: "Više od igre", Moć mašte, moć pokreta", "Uhvati ritam afričke priče" i "Priroda deci pripoveda“. Pisana je jasnim jezikom, stručno zasnovana i originalna, pa je preporučujem prosvetnim radnicima i roditeljima koji žele da ostvare inovativan pristup u radu sa decom i da zajednički učestvuju u kreativnom procesu otkrivanja i saznavanja.

 

mr Dijana Kopunović Torma, psiholog

 

Naručivanje: E-mail dpscpp@sezampro.rs, www.dps.org.rs; tel. +381 11 3232961 i 3035131, faks 3239685, adresa Đušina 7/III Beograd

 

Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131

E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić

Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović