Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Publikacije

New Project 3

  • Serbian Language
  • English (UK)

kakose

KAKO SE NAŠTIMOVATI UZ POMOĆ BIOFIDBEKA

Nebojša Jovanović

redovna cena: 575 dinara

cena sa popustom: 460 dinara


Centralni pojam i tehnika, o kojoj autor govori u knjizi koju predstavljamo, jeste BIFIDBEK, koji pri tom možemo definisati kao povratnu informaciju o biološkim funkcijama, a tehniku objasniti kao proces učenja kontrole životnih funkcija na osnovu povratnih informacija. Po rečima autora, u tom procesu se koristi savremena tehnologija putem koje se naše životne funkcije snimaju senzorima, potom se signali prenose u kompjuter, gde ih poseban softver obrađuje. Na kraju se na ekranu prikazuju promene koje se dešavaju u našim moždanim talasima, pritisku, provodljivosti kože, pulsu i drugim funkcijama. Ako je neka od životnih funkcija na nezadovoljavajućem nivou, mi pokušavamo da je dovedemo do optimalnih vrednosti, a na monitoru vidimo da li u tome uspevamo.

 

Nakon uvodnog pojašnjenja pojma, u daljem tekstu autor predstavlja oblike biofidbeka (temperatura, mišićna aktivnost merana elektromiogramom, bazični odgovor i provodljivost kože kao rezultat merenja aktivnosti znojnih žlezda kože, puls i varijabilnost pulsa, respiracija - disanje, moždani talasi mereni EEG-om, elektroencefalogramom).
Ukratko je opisano kako izgleda jedna biofidbek sensa (šta će tamo da nam rade), u koje svrhe može da se koristi (ima li tu nečega i za mene), koliko je seansi potrebno u proseku (jel može to na  brzaka) i kako funkcioniše (u čemu je štos).

Autor ipak ističe da pri primeni tehnike treba imati realina očekivanja. Biofidbek može biti od koristi u rešavanju mnogih problema (navodi ih u knjizi), ali nije lek za sve.
U drugom delu knjige autor govori o jednom drugom sličnom pojmu, NEUROFIDBEKU, koji se još zove i "trening mozga". Naime, reč je o tehnici, baziranoj takođe na tehnologiji u kojoj se koristi kompjuter, putem koje se dobijaju informacije o obrascima sopstvenih moždanih talasa (Delta, Teta, Alfa, Beta i Gama). Cilj je da osoba nauči kako da modifikuje sopstveni obrazac moždanih talasa, ako mozak ne funkcioniše kako treba („ispadanje iz ritma" - postojanje problema, simptoma, oboljenja). I kod ove tehnike su navedene oblasti u kojima se uspešno primenjuje.

Recenzent, mr sci. med. dr Svetlana Vučetić-Arsić, klinički neurolog, knjigu vidi kao poželjan vodič i za već licencirane stručnjake iz ove oblasti, ali i iz drugih, srodnih grana medicine, kao i za laike koji žele da sebi olakšaju tegobe na potpuno bezbedan i neškodljiv način.

Knjiga je obima 99 strana i džepnog A5 formata. Pisana je jasnim stilom koji omogućava lako praćenje i razumevanje sadržaja.


Naručivanje: E-mail dpscpp@sezampro.rs, www.dps.org.rs; tel. +381 11 3232961 i 3035131, faks 3239685, adresa Đušina 7/III Beograd

Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131

E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić

Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović