Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Publikacije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

izazida

IZA ZIDA TIŠINE

Nadežda Savjak

redovna cena: 840 dinara

cena sa popustom: 670 dinara

Period od 1991. do 1996. godine bio je za mnoge mališane i ado­lescente na teritoriji bivše Jugoslavije "vreme smrti" bliskih osoba. Samo na teritoriji Republike Srpske oko 14.000 dece izgubilo je jednog, a 550 oba roditelja. Višestruka izloženost i kumulativni gubicinesumnjivo su povećali rizik razvojnih teškoća.

Odrasli, od kojih se očekuje da prepo­znaju i prihvate dečija osećanja, često u pokušaju izbe­gavanja sopstvene bespomoćnosti stvaraju iluzije kako su deca "suviše mala da shvate" tragična zbi­vanja. Ni školska podrška tugujućima uglavnom nije bila adekvatna. Pedagoški kadar nije bio pripremljen na masovna stra­danja i potrebu uključivanja u proces emocionalne podrške. Školski sistem daje prioritet obrazovnim ciljevima, a na emocionalne probleme uglavnom se usmerava tek kada oni postanu prepreka školskom uspehu. Ostaje li nam onda samo nada u lekovitost vremena i otpornost, ilavost" mladih?

 

Ova knjiga je pokušaj integracije znanja koje su pedagozi i psi­holozi Republike Srpske stekli u programu psihološke pomoći ozbiljno traumatizovanim i ožalošćenim adolescentima. Njjen prvi deo bavi se neposrednim i dugoročnim posledicama ratnih trauma, posebno smr­ti roditelja. Drugi deo posvećen je psihološkoj pomoći ožalošćenima, preg­ledu različitih strategija trauma-intervencije.

Autorka je želela da sadržajem knjige podstakne odrasle da deo preostale ener­gije iskoriste za psihološku podršku mladima.

Kao zaključak možemo reći, da kada sa drugima podelimo svoje iskustvo,više nismo sami, "zid tišine" time je probijen.

 

Naručivanje: E-mail dpscpp@sezampro.rs, www.dps.org.rs; tel. +381 11 3232961 i 3035131, faks 3239685, adresa Đušina 7/III Beograd

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 342 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović