Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Publikacije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

tukoet

TUMAČENJE KODEKSA ETIKE

Jovan Mirić

redovna cena: 350 dinara

cena sa popustom: 280 dinara


Skupština DPS je na svojoj sednici održanoj u Beogradu 20. aprila 2000. godine usvojila novi Kodeks etike psihologa Republike Srbije. Time je taj dokument iz statusa predloga prešao u novi status punovažnog normativnog akta DPS. Nakon dužeg perioda proveravanja Kodeksa etike, više puta se čuo predlog da je kodeks potrebno dopuniti jednim posebnim dodatkom koji bi sadržao tumačenja. Ova knjižica stoga i jeste ostvarenje tih zaključaka.

Pod tumačenjem jednog pravnog akta, bio to kodeks etike, zakon o obligacionim odnosima ili pravilnik o skladištenju materijala, u prvom redu se podrazumeva pojašnjavanje i preciziranje pojedinačnih pravila - članova i tačaka. U ovoj knjizi takvo značenje tumačenja nalazi se u drugom delu (''Posebni deo''). Najveći broj psihologa koji upotrebljavaju Kodeks naći će, s pravom ili ne, da im je taj deo sasvim dovoljan (utoliko pre što se u ovom delu ne retko uz pojašnjavanje članova i tačaka izlažu i argumenti i obrazloženja). U ovom delu veća pažnja posvećena je onim članovima i mestima koji su tokom izrade Kodeksa i ''javne rasprave'' navođena kao nejasna, nedorečena ili na neki drugi način problematična korisnicima. Možemo samo da žalimo što je odziv psihologa na ponudu da kritički ''pretresu'' Predlog kodeksa bio veoma ''mršav'', jer bi u suprotnom i ovo Tumačenje daleko lakše i bolje obavilo svoj zadatak.

 

Razmatranje tih opštijih etičkih i meta-etičkih pitanja utoliko je više potrebno poslenicima psihološke struke ukoliko se može reći da ona, psihologija, sadrži u sebi često gotovo nerazlučivo pomešana saznanja sa normativno-vrednosnim opredeljenjima. Upravo stoga prvi deo knjige (''Opšti deo'') donosi razmatranje tih opštijih pitanja, donoseći uz to i neka korisna saznanja iz meta-etike. Najzad, u trećem delu (''Dodatni deo'') iznosi se nekoliko primera tipičnih za praksu školskog psihologa; na tim primerima pokazuje se kako ''radi'' ovaj Kodeks etike u praksi. Iako su primeri izabrani iz samo jedne oblasti psihološke delatnosti (u kojoj radi preko 65% svih psihologa u Republici), uvereni smo da će taj treći deo biti koristan i kolegama koji rade van školskog sistema.

 

Naručivanje: E-mail dpscpp@sezampro.rs, www.dps.org.rs; tel. +381 11 3232961 i 3035131, faks 3239685, adresa Đušina 7/III Beograd

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 164 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović