Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Publikacije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

bukvar

BUKVAR TEORIJE LIČNOSTI

Boško Popović

redovna cena: 925 dinara

cena sa popustom: 740 dinara


Izvorno štivo iz kojeg se Bukvar teorije ličnosti razvio, pojavilo se davne 1960. godine pod naslovom "Osnovni pojmovi iz psihologije ličnosti" kao "Specijalno izdanje Psihološkog biltena". Medutim, iako ne nosi naslov Bukvara koji je usledio, ipak sadrži njegovo značenje, sadržaj i namenu. Od tada je objavljeno nekoliko ponovljenih izdanja, koja predstavljaju nastavak prvobitne ideje i rezultat su kontinuiranog menjanja, doterivanja i nadzidJivanja ranih osnovnih zamisli.

Podnaslov knjige "Sažet prikaz osnovnih pitanja teorija ličnosti - više prikaz pet teorija za koje se smatra da mogu poslužiti kao valjana ilustracija" govori o samom sadržaju ovog naučnog dela. Te najzastupljenije i ujedno najveće teorije ličnosti, koje su bile prikazane kako u prvom, tako i u potonjim izdanjima, sada su autoru poslužile za živu raspravu o psihološkoj metateoriji i metateorijskoj analizi, što ujedno predstavlja novinu u odnosu na ranija izdanja Bukvara.

Novo izdanje Bukvara prošireno i dopunjeno najnovijim podacima iz svetskih referenci, preporučuje se studentima kojima je inače u sklopu obavezne literature na studijama psihologije, ali i svima koji pokazuju interesovanje za razumevanje ljudske prirode i ljudskog ponašanja, a koji se posmatraju kroz prizmu teorijskih koncepata datih teorija licnosti.

Iz kratkog prikaza obogaćenog SADRŽAJA BUKVARA, mogu se videti elementi kao i novine koje obuhvata: UVOD U OSNOVNA PITANJA PSIHOLOGIJE LICNOSTI; POSEBNA PITANJA PSIHOLOGIJE LIČNOSTI; KRUPNA PITANJA TEORIJE LIČNOSTI: (identitet, moralnost, reaktivnost-proaktivnost, ustrojstvo, uzorci, redukcionizam-holizam); DIMENZIJE TEORIJA LIČNOSTI:(realizam-idealizam; objektivizam-subjektivizam; introspekcionizam-ekstraspekcionizam...) TEORIJA LIČNOSTI: (Psihanalitička teorija Sigmunda Frojda, Analitička teorija Karla Gustava Junga,Teorija o samstvu - Karl Rodžers, Faktorska teorija Rejmonda Katela, Psihologija ličnosti u delima ruskih/sovjetskih psihologa: Vigotski, Rubinštajn i Leontjev); KRATAK IZVOD IZ PSIHOLOŠKE METATEORIJE:(Ontološki meta-stratum, Epistemološke meta-teze, Metateorijske teze, Hipotetičko-deduktivni obrazac);TRI INTERPUNKCIJSKE TAČKE; ZONTANON HOLON.

 

Naručivanje: E-mail dpscpp@sezampro.rs, www.dps.org.rs; tel. +381 11 3232961 i 3035131, faks 3239685, adresa Đušina 7/III Beograd

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 138 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović