Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Редакција

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

 

Rok za prijavljivanje radova za 60. Sabor ističe 1.3.2012. godine
OČEKUJE SE VEĆI BROJ RADOVA
Vesna. S. Disić

O odluci da krajnji rok za prijavu rezimea radova za ovogodišnji 60. Sabor psihologa Srbije, koji će se održati u Beogradu od 30. maja do 2. juna ove godine, bude 1. mart 2012. godine, psihološka javnost je obaveštena, još u novembru prošle godine preko sajta DPS. S obzirom na višegodišnju praksu da krajnji rok za prijavljivanje radova bude na mesec i po dana pre početka Sabora, dakle, prva polovina aprila, kao i na stvorenu naviku psihologa da svoja istraživanja i slanja radova prilagođavaju ovom terminu, stiče se utisak, na osnovu reakcija nekih kolega, da će možda ovakvo pomeranje roka uticati na broj i kvalitet prijavljenih radova.


Komentar

INTERAKCIJA NAUKE I ISKUSTVA
Slavko Milojković

Obrazac interakcijskog odnosa nauke i iskustva sastoji se u sledećem: nauka i njena dostignuća postaju deo svakodnevnog iskustva, a to iskustvo postaje osnov za dalji razvoj nauke.
U današnje vreme taj odnos je gotovo očigledan, jer naučna i tehnološka dostignuća gotovo istovremeno nalaze svoju primenu u praksi i postaju deo svakodnevnog iskustva. Ta novostečena iskustva ubrzano menjaju oblike ljudskog ponašanja ali i načine sticanja znanja, što dovodi do novih naučnih i tehnoloških dostignuća.


PROFESIONALNA ORIJENTACIJA U BEOGRADU
Višnja Helajzen

Sve beogradske osnovne i srednje škole u toku novembra i decembra prošle godine, bile su obuhvaćene organizovanim seminarom na temu „Profesionalno usmeravanje učenika“ a izveli su ga autori ovog programa Višnja Helajzen i Mirjana Gmizović, diplomirani psiholozi, stručnjaci za oblast profesionalne orijentacije.
Ciljevi ovog edukativnog programa su podrazumevali podizanje kompetencija stručnih saradnika psihologa i pedagoga za rad u oblasti profesionalne orijentacije mladih.


Psihološka istraživanja – časopis nacionalnog značaja

IZLAZI DVA PUTA GODIŠNJE
Redakcija časopisa

Krajem protekle godine Ministarstvo za prosvetu i nauku je objavilo konačnu listu kategorisanih naučnih časopisa za 2011. godinu. U toj listi časopis „Psihološka istraživanja“ je dobio kategoriju M52, što znači da je ocenjen kao časopis nacionalnog značaja.
Redakciju i Savet časopisa „Psihološka istraživanja“ čine ugledni istraživači, sa glavnim urednikom profesorom Borom Kuzmanovićem a izdaje ga Institut za psihologiju. Reč je o obnovljenoj publikaciji koja se prvi put pojavila 1976. godine i od tada je izlazila u različitim formama (kao zbornik, skup monografskih studija, časopis) i upravo kada se ustalila kao časopis (2002-2004), sticajem raznih okolnosti prestala je da izlazi.


Utisci učesnika prošlogodišnjeg Sabora

VELIKO INTERESOVANJE MLADIH
Vesna S. Disić

... Antonio Cano, doktor psihologije iz Španije sa Univerziteta u Malagi, proputovao je pola Evrope da bi se pridružio našim psiholozima u danima kada je nauka bila glavna tema u Sokobanji. „Prijatno se osećam na 59. Saboru psihologa Srbije o čijem postojanju sam slučajno saznao pretražujući internet. Na moju prijavu, Programski odbor je vrlo brzo i pozitivno odgovorio tako da je moje istraživanje „Stres, stilovi podražavanja i uticaj pola na pojavu beznadežnih očekivanja kdo adolescenata“ uvršteno u poster sekciju i naišlo na vrlo dobar odziv publike“.


Sa sajtova
POZITIVNE STRANE INTERNET KOMUNIKACIJE
Vesna S. Disić


U tekstu objavljenom u februarskom izdanju „MONITOR of psychology“ objavljeni su neki rezultati istraživanja komunikacionih stilova adolescenata i tinejdžera u SAD i Australiji.
U tekstu se navode dva oprečna mišljenja. Jedno se može definisati kao stav da je dugočasovno razmanjivanje poruka sa online prijateljima samo promena forme u kojoj se iskazuje adolescentna potreba za „poverenjem i vernošću“ koju npr. zastupa Margarita Azmita sa Univerziteta Kaliformija, dok je donekle različit stav doktora psihologije Šeri Turkl (Massachusetts Institute od Technology) ...


IN MEMORIAM

Slovenka Marjanović (1952-2010)
priredili Jovan Stanucanović i Jolana Šašić

Povodom godišnjice smrti naše drage koleginice želeli smo da na ovaj način, a u njenom omiljenom listu, kažemo nešto o njoj. Slovenka je rođena 11.8.1952. godine u selu Zavidinci kod Babušnice. Završila je gimnaziju u Vlasotincu, a potom upisala i završila Filozofski fakultet u Nišu na grupi za psihologiju.


Psihološki zabavnik

PREPOZNAVANJE LICA ISTAKNUTIH PSIHOLOGA
priprema Vladimir Nešić

U ovom broju „Psiholoških novina“ prikazaćemo prve dame psihologije. One se međusobno razlikuju po nekim osobinama, a slične su po nekim drugim. Njihove biografije su ispisane na njihovim licima, što može olakšati prepoznavanje.

 

На мрежи

Ко је на мрежи: 95 гостију и нема пријављених чланова

Мејлинг листа

Пријавите се за мејлинг листу ДПС

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић