Početna

logonovi3

• Serbian Language
  • English (UK)

Pravno regulisanje istopolnih zajednica donosi direktne psihološke dobrobiti LGBTIQ+ osobama i njihovim porodicama, zbog čega Sekcija za psihologiju seksualne orijentacije i rodnu različitost, snažno podržava usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

Mnoge LGBTIQ+ osobe u našoj zemlji danas žive u pravno nevidljivim dugogodišnjim zajednicama, sa decom ili bez njih. Pravna nevidljivost istopolnih zajednica sprečava parove da ostvare prava vezana za nasleđivanje, izdržavanje, obaveštavanje o medicinskom stanju, posetama u bolnici i medicinskim odlukama u slučaju bolesti, regulisanje prava raspodele imovine u slučaju rastanka, mogućnost ostvarivanja zdravstvenog osiguranja preko partnera, nasleđivanje penzije partnera, organizovanje sahranjivanja i mnoga druga.

Porodice su ovim dovedene u neravnopravan položaj, a LGBTIQ+ osobe u situaciju produžene neizvesnosti usled nemogućnosti da planiraju budućnost i ostvare građanska prava. Osećaj takve vrste nedostatka kontrole nad sopstvenim životom izuzetno nepovoljno utiče na svaku osobu. Ovo potvrđuju istraživanja koja pokazuju da stigma i društvena homofobija imaju brojne negativne zdravstvene i druge posledice za LGBTIQ+ osobe i njihove porodice.

Uporedna iskustva drugih zemalja pokazuju da je zakonsko prepoznavanje istopolnih zajednica povezano sa smanjenjem stresa, depresivnih i anksioznih simptoma i drugih problema mentalnog zdravlja uključujući i suicid, internalizovane homofobije, kao i da doprinosi psihološkoj dobrobiti LGBITQ+ osoba i osećaju pripadnosti široj društvenoj zajednici, čak i kada trenutno nisu u ovako registrovanim zajednicama.

Kao psihološkinje i psiholozi, godinama smo svedočili razornom negativnom uticaju koji je društvena isključenost i stigmatizacija LGBTIQ+ osoba imala na njihovo mentalno zdravlje. Donošenje Zakona o istopolnim zajednicama je samo jedan, ali značajan korak, ka tome da kao društvo, unapredimo uvažavanje i poštovanje LGBTIQ+ osoba i njihovih porodica. Zbog svega toga, snažno podržavamo što hitnije donošenje i sprovođenje ovog Zakona.

Kontakt osobe sekcije:

Vedrana Mirković, psihološkinja, e-mail: 13minn@gmail.com

Jelena Zulević, psihološkinja, e-mail: jelena.zulevic@gmail.com

Symposium

Save the date: Symposium ‘Lessons learned from the European Countries’

INFO

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas

Na mreži