Početna
  • Serbian Language
  • English (UK)

U svim oblastima našeg društva u sistematskom su porastu problemi u interpersonalnim odnosima koji ozbiljno ugrožavaju kvalitet života i rada ljudi. Teškoće u interpersonalnim odnosima u vaspitno-obrazovnom procesu imaju još dalekosežnije posledice koje se oslikavaju u formiranju slabo integrisanih, nezrelih, nesigurnih ličnosti koje postaju akteri ili žrtve nasilja.

Problemi u interpersonalnim odnosima u direktnoj su vezi i sa problemom asertivnog odnosno neasertivnog ponašanja, što je i glavna tema seminara Asertivnost - alternativa nasilju koji će se održati 8.12.2012. Autori i izvođači programa su dipl. psiholozi Radmila Korica Tošović i Nevenka Drašković-Ivanović.


Asertivnost je način ponašanja, način komunikacije baziran na poštovanju sebe, ali i drugih. Asertivnost podrazumeva zadovoljavanje potreba i rešavanje problema putem saradnje, tj.kooperacije. U osnovi asertivnosti je samopouzdanje kao osobina ličnosti. Nasuprot asertivnom ponašanju su agresivno i pasivno ponašanje.

 Asertivnim reagovanjem osobe uspevaju da se odbrane od  nasrtaja i manipulacije  agresivnih  ljudi. Asertivnim reagovanjem moguće je i redukovati agresivnost drugih.

I, najzad. prepoznavanjem pasivnih osoba koje su najčešće žrtve nasilja i hrabrenjem da stanu u zaštitu sebe i svojih prava asertivne osobe daju optimalan doprinos borbi protiv svih oblika nasilja.


POTREBE NA KOJIMA JE BAZIRAN SEMINAR

•          Unapređivanje socijalno-emocionalnih odnosa između nastavnika i učenika u interesu povećanja edukativnih i razvojnih kapaciteta škole.
•          Osnaživanje autoriteta nastavnika i škole kao obrazovno-vaspitne institucije.
•          Razvoj samopouzdanja učenika.
•          Učenje konstruktivne komunikacije.
•          Prevencija agresivnog ponašanja.
•          Učenje da se poštuju osnovna ljudska prava kako sopstvena tako i prava drugih.
•          Razvoj odgovornosti za sopstveno ponašanje.
•          Efikasno rešavanja konfliktnih situacija.   


Učesnici će na kraju seminara znati da prepoznaju asertivno, agresivno i pasivno ponašanje kod učenika i kod sebe. Imaće pozitivan stav prema sopstvenom asertivnom ponašanju i asertivnom ponašanju učenika. I reagovaće na agresivno i pasivno ponašanje učenika na asertivan način.


DETALJI:
Kataloški broj programa 26
Broj bodova 8
Kompetencija: K3

Prioriteti: 1

Datum održavanja: 8. Decembar 2012.
Cena:  3500 din
Mesto održavanja:  Beograd
Prijava: nina@dps.org.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kongres 69.jpg

Počela je prijava radova za Kongres psihologa Srbije 2021. Više informacija na sledećem linku: https://www.dps.org.rs/prijava-radaPSIHOLOZI VOLONTERI POMAŽU GRAĐANIMA SRBIJE U KRIZI IZAZVANOJ VIRUSOM KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 75 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131

E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić

Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović