Početna
  • Serbian Language
  • English (UK)

a.baucal2Na redovnoj Skupštini Društva psihologa Srbije, koja je održana 30.06.2012. god. na Rudarskom fakultetu u Beogradu, predsednik Društva prof. dr Aleksandar Baucal podneo je ostavku.

U okviru svog izlaganja Predsednik Društva Aleksandar Baucal izneo je da glavne tačke razvoja Društva psihologa Srbije, koje je zastupao na Izbornoj Skupštini, nisu ostvarene u prethodnom periodu. Broj članova DPS nije se značajno povećao, a legitimitet Društvu upravo daju njegovi članovi.

 

U DPS je učlanjeno oko 400 psihologa, što je više od zatečenog stanja. Procenjuje se da je oko 2000 psihologa zaposleno u struci. Tempo povećanja broja članova, samim tim i prepoznavanje i zastupanje različitih interesa organizovanih profesionalnih grupa i pojedinaca nije potpun. DPS treba da se razvija u skladu sa potrebama u vremenu u kojem deluje i nema vremena da se pokrenu samoinicijativno razvojni kapaciteti i postojeći potencijali Društva. Zbog toga je zatražio podršku od strane delegata Skupštine za dve inicijative usmerene ka povećanju broja članova DPS.

Prva je da se do septembra napravi akcioni plan o širenju DPS u saradnji sa predsednicima IO DPS i UO CPP. Ova inicijativa je jednoglasno usvojena od strane delegata Skupštine.

Druga inicijativa je bila promena uredništva „Psiholoških novina“. „Psihološke novine“, jedan od oblika delovanja DPS, imaju zadatak da obaveštavaju članove i javnost o radu Društva i o svim važnim pitanjima iz struke i iz rada psihologa. Imaju važnu ulogu u građenju mreže koja povezuje različite oblike rada Društva i psihološku javnost. Procenjeno je da uređivačkom politikom novina važan komunikacioni kanal sa članovima Društva nije iskorišćen, kao i da „Psihološke novine“ vode svoju politiku i da nisu deo tima. Uredništvo „Psiholoških novina“ treba da bude proaktivnije i treba da učestvuje u realizaciji osnovne politike Društva, a ne da budu poligon sukobljavanja različitih mišljenja. Novine treba da su objektivne, nezavisne, samostalne, ali ne i izdvojene od celine čiji su deo.

Nakon izjašnjavanja delegata Skupštine, Predsednik Društva je konstatovao da nije dobio podršku za ovu inicijativu (9 delegata je glasalo za, 7 delegata je bilo uzdržano i 6 delegata je bilo protiv ove inicijative), koja je važan deo razvoja Društva u celini i podneo je ostavku. Naglasio je da je njegova ostavka čin, kojim želi da pokrene i ubrza procese razvoja Društva. Sa Društvom će sarađivati kao i do sada.

Prof. dr Aleksandar Baucal će prema Statutu DPS funkciju Predsednika obavljati do naredne Skupštine.


Branka Tišma
Predsednik IO DPS

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kongres 69.jpg

Počela je prijava radova za Kongres psihologa Srbije 2021. Više informacija na sledećem linku: https://www.dps.org.rs/prijava-radaPSIHOLOZI VOLONTERI POMAŽU GRAĐANIMA SRBIJE U KRIZI IZAZVANOJ VIRUSOM KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 150 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131

E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić

Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović