Početna

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

U poslednje vreme i kod nas se dosta govori i piše o tzv. Društveno odgovornom poslovanju (DOP), ili kako kažu stranci: Corporate Social Responsibility (CSR), odnosno u žargonu ljudi koji se time bave: Si-Es-Ar. Neki kažu da je to prirodan rezon uspešnih, ili glas savesti u biznisu, ali ima i onih koji ga smatraju delom promocije neke institucije, pa čak i modom u radu. Kod nas su već ustanovljeni konkursi (npr. VIRTUS), odgovarajući izveštaji, merila ocenjivanja i nagrade za takvo ponašanje, posebno u domenu odnosa s javnošću (PR).

Reč je o tome da se uspeh neke organizacije ne ocenjuje, kao do sada, samo po "klasičnim" parametrima, kao što su npr. rast proizvodnje, produktivnosti, plasman, obrt, profit i slično, nego upravo po odgovornosti za zaposlene, porodice, partnere, lokalnu zajednicu, zdravlje, životnu sredinu... odnosno po zaštiti resursa, održivom razvoju i dr. Još od Adama Smita potiče ideja da pojedinci i korporacije moraju naći zajednički interes, da bi se danas insistiralo na ljudskim i pravima budućih generacija, kao i na zahtevu da oni koji imaju veću moć imaju i veću odgovornost. Ispostavilo se i to da se ulaganja u DOP isplate i u socijalnom i u privrednom smislu, u poboljšanju pozicioniranosti i konkurentnosti, što se često podržava i regulativom. Zajednički interes je ključni motiv i pojam kojim se, uz oslonac na korporativnu filantropiju, usmerava delatnost firme. Neprofitne organizacije tesno su povezane sa ovim konceptom, a neretko to omogućava i njihov rad.

Predlažem da Društvo psihologa Srbije u svom novom Statutu otvori put za DOP u smislu podsticaja uključivanju u razmatranje onih pitanja koja su od šireg značaja za našu zajednicu a psihologija i psiholozi imaju razloga i argumenata za unapređenje stanja u datoj oblasti. Reč je o angažovanju institucionalne snage DPS, njegove brige i kritičnosti, koje dopunjuju bavljenje strukovnim statusom i samom organizacijom. Smatram da bi time Društvo bilo među prvima koji u svoj program aktivnosti uključuju i ove aspekte rada i odgovornosti, što bi dalje trebalo razraditi i efikasno javno demonstrirati.

Prvoslav S. PLAVŠIĆ

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 529 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović