Почетна

О Друштву

Часопис Психологија

Конгрес психолога Србије

Центар за примењену психологију

Психолошке новине

Контакт

Почетна

Чланство у 2022.


70 godina Drustva kvadratПоштоване колегинице и колеге психолози,

Уколико већ нисте обновили своје чланство за 2022. годину, позивамо Вас да нам се придружите. И ове године ћемо настојати да пружимо најбоље погодности за своје чланове. Подсећамо Вас и на додатне попусте уколико се одлучите за групну уплату за десет и више психолога из исте установе, секције или подружнице.

 

Као активни члан Друштва:

 • аутоматски постајете и члан Европске Федерације Психолошких Асоцијација (ЕФПА)
 • отварате могућност да својим ангажовањем у секцијама и подржницама, иницијативом и креативношћу унапредите рад Друштва и психолошке струке у целини
 • бирате да својим доприносом штитите интегритет психолога и психолошке струке
 • добијате могућност стручног усавршавања на семинарима и вебинарима Друштва психолога и Центра за примењену психологију
  учешћа на научно-стручним скуповима по бенефицираној цени која важи само за чланове
 • стичете право да преко Друштва акредитујете свој семинар
 • као члан националног струковног удружења, стичете предност на конкурсима министарстава и других релевантних организација
 • бесплатна годишња претплата на Психолошке новине и попуст на научни часопис „Психологија“ као и на котизацију за Конгрес психолога Србије – наш највећи стручни скуп у земљи
 • колегинице и колеге који дипломирају имају право на бесплатно чланство у Друштву у текућој години
 • чланови имају отворену могућност да објављују ауторске чланке у Политикином недељном магазину http://www.dps.org.rs/163-vesti/1534-tekstovi-za-politikin-nedeljni-magazin
 • повећате видљивост својих професионалних компетенција у јавости преко регистра додатног стручног усавршавања који се формира само од наших чланова и биће истакнут на званичној интернет страници Друштва.
 • Имате право на потврду ДПС за различите видове додатног стручног усавршавања које припада неформалном образовању а који су признати од стране нашег удружења  http://www.dps.org.rs/163-vesti/1524-anketa-o-obukama

Више информација на линку: http://dps.org.rs/clanstvo/o-clanarini

 

Чланство у 2022.

 Друштво психолога Србије

 • Српски језик
 • English

vizual 04Медији су један од најутицајнијих фактора који утичу на формирање јавног мњења и културних норми. Показало се да могу имати значајан утицај на обликовање концептуализација људи о томе шта је сексуално насиље.

Репрезентације и извештавање о сексуалном насиљу у медијима често одржавају традиционалну стереотипну слику о томе шта је примерено за женску сексуалност, а такође подржава и одржава митове о сексуалном злостављању који дисквалификују искуства жртава сексуалног насиља.

Иако је извештавање медија о сексуалном насиљу делимично напредовало у последње време, одређени митови, заблуде и проблематично извештавање истрајавају у савременим медијима.

Важно је нагласити да су медијски наслови попут наведеног у визуалу неетични и да могу да буду девастирајући  по особу која је претрпела сексуално насиље, њену породицу и блиске људе оних који су предмет таквих анализа, као и по друштво генерално.

Сматрамо да је неопходно да свако ко извештава о особама које су доживеле сексуално насиље узме у обзир улогу, ефекат и значај  који медији  имају на формирање јавног мњења, као и на последице које неадекватно извештавање може имати по особе о којима се извештава, те да се придржавају етичких кодекса струке.

Одговорним извештавањем, у складу са етичким кодексима струке, али и закона и Устава ове земље, медији могу бити кључни савезници у сензибилизацији и едукацији шире јавности.

Ова објава је део кампање #стависеумојеципеле коју су покренули Иницијатива „За Тебе #ВАЖНОЈЕ“ и Психолошки центар за ментално здравље у заједници  МенталХуб. Циље кампање је скретање пажње стручној и широј јавности о нужности да се стане на пут пракси непрофесионалног, односно таблоидног и сензационалистичког извештавања о дотађајима који  укључују  људску патњу и бол.

Позивамо вас да се прикључите кампањи #стависеумојеципеле дељењем објаве и коришћењем ознаке #стависеумојеципеле.

Хвала!

Тим Za Tebe #VAŽNOJE и тим MentalHub

B86E22A4 2C9F 426E A986 9C81BEEF3BE4

На мрежи

Ко је на мрежи: 283 гостију и нема пријављених чланова

Издвајамо

Програми обука
за стручно усавршавање
Детаљније →
Постаните члан
обновите чланство
Детаљније →
Пред изазовом сте ? Желите више ?
Имамо решење за Вас
Детаљније →

Мејлинг листа

Пријавите се за мејлинг листу ДПС

Please enable the javascript to submit this form

Контакт подаци

Адреса: Ђушина 7, 11020 Београд
Тел: +381 11 3232961, +381 11 3035131
Имејл: dpscpp@orion.rs

Уредник и администратор сајта: Душко Кљајић
Секретар ДПС: Марија Вукотић Одаловић