Publikacije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Program obuhvata inovacije u oblasti istraživanja i primene Roršah metoda poslednjih godina. Namenjen je psiholozima koji već imaju bazično znanje o Eksnerovom sistemu interpretacije i žele da razvijaju i unapređuju svoje kompetencije u oblasti procene ličnosti. Početak kursa planiran je za 23. maj 2021. godine i predviđa 8 online susreta (nedeljom) putem ZOOM aplikacije. Rok za prijavu je 13. maj 2021. godine. 

O programu

Džon Eksner nije želeo da njegov sistem interpretacije bude korigovan ni u jednom segmentu, ali su posle njegove smrti 2007. godine. njegovi najbliži saradnici nastavili da unapređuju sistem interpretacije Roršah metoda. Nekoliko bliskih Eksnerovih saradnika nastavilo je da istražuje i koriguje sistem donoseći novi model R-PAS koji će u narednim decenijama verovatno postati dominantni način interpretacije. Autori novog sistema su otvoreni za dijalog i orijentisani ka istraživanjima, pa je sistem baziran na strogim metodološkim proverama i otvoren ka daljim korekcijama. R-PAS donosi izmene u svim elementima sistema: načinu zadavanja (ograničenje broja odgovora), izbacivanje nekih starih i uvođenje novih indikatora, grupisanje u nove klastere i specijalne indekse, izmene u interpetaciji. Sistem integriše dosadašnja teorijska razmatranja o Roršah metodu i rezultate najnovijih empirijskih studija. 


Teme koje će se obrađivati: 

  • problemi u kodiranju i interpretaciji Roršah protokola, 

  • novine u sistemu posle smrti Eksnera, 

  • novi način zadavanja metoda, 

  • nove tabele za kvalitet forme, 

  • novi indikatori, 

  • izmene u načinu grupisanja i interpretaciji klastera. 


Po završetku kursa, polaznici će biti informisani o izmenama u sistemu i upoznati sa novim načinom kodiranja, tabeliranja i interpretacije podataka. Ukoliko psiholog dobro poznaje Eksnerov sistem, bez teškoća će savladati R-PAS sistem, koji predstavlja neku vrstu nadgradnje postojećih pravila kodiranja i interpretacije sistema.  

 

Polaznici:

Psiholozi koji su završili osnovni kurs interpretacije Roršah metoda po Obuhvatnom modelu  Džona Eksnera, kod bilo kog predavača.

Kurs vodi dr sci. Dragana Đurić Jočić, specijalista psiholog

Trajanje: 8 susreta nedeljom od 10 do 13.30 časova, online putem ZOOM aplikacije

Datum početka: 23. maj 2021. godine

Rok za prijavu: 13. maj 2021. godine

 

PRIJAVU možete poslati putem elektronske pošte na e-mail: cpp@dps.org.rs, dpscpp@orion.rs, ili se javiti na telefone 011/32 32 961, 32 39 685. 

 

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović