Publikacije
  • Serbian Language
  • English (UK)

kakose

KAKO SE NAŠTIMOVATI UZ POMOĆ BIOFIDBEKA

Nebojša Jovanović

redovna cena: 575 dinara

cena sa popustom: 460 dinara


Centralni pojam i tehnika, o kojoj autor govori u knjizi koju predstavljamo, jeste BIFIDBEK, koji pri tom možemo definisati kao povratnu informaciju o biološkim funkcijama, a tehniku objasniti kao proces učenja kontrole životnih funkcija na osnovu povratnih informacija. Po rečima autora, u tom procesu se koristi savremena tehnologija putem koje se naše životne funkcije snimaju senzorima, potom se signali prenose u kompjuter, gde ih poseban softver obrađuje. Na kraju se na ekranu prikazuju promene koje se dešavaju u našim moždanim talasima, pritisku, provodljivosti kože, pulsu i drugim funkcijama. Ako je neka od životnih funkcija na nezadovoljavajućem nivou, mi pokušavamo da je dovedemo do optimalnih vrednosti, a na monitoru vidimo da li u tome uspevamo.

 

Nakon uvodnog pojašnjenja pojma, u daljem tekstu autor predstavlja oblike biofidbeka (temperatura, mišićna aktivnost merana elektromiogramom, bazični odgovor i provodljivost kože kao rezultat merenja aktivnosti znojnih žlezda kože, puls i varijabilnost pulsa, respiracija - disanje, moždani talasi mereni EEG-om, elektroencefalogramom).
Ukratko je opisano kako izgleda jedna biofidbek sensa (šta će tamo da nam rade), u koje svrhe može da se koristi (ima li tu nečega i za mene), koliko je seansi potrebno u proseku (jel može to na  brzaka) i kako funkcioniše (u čemu je štos).

Autor ipak ističe da pri primeni tehnike treba imati realina očekivanja. Biofidbek može biti od koristi u rešavanju mnogih problema (navodi ih u knjizi), ali nije lek za sve.
U drugom delu knjige autor govori o jednom drugom sličnom pojmu, NEUROFIDBEKU, koji se još zove i "trening mozga". Naime, reč je o tehnici, baziranoj takođe na tehnologiji u kojoj se koristi kompjuter, putem koje se dobijaju informacije o obrascima sopstvenih moždanih talasa (Delta, Teta, Alfa, Beta i Gama). Cilj je da osoba nauči kako da modifikuje sopstveni obrazac moždanih talasa, ako mozak ne funkcioniše kako treba („ispadanje iz ritma" - postojanje problema, simptoma, oboljenja). I kod ove tehnike su navedene oblasti u kojima se uspešno primenjuje.

Recenzent, mr sci. med. dr Svetlana Vučetić-Arsić, klinički neurolog, knjigu vidi kao poželjan vodič i za već licencirane stručnjake iz ove oblasti, ali i iz drugih, srodnih grana medicine, kao i za laike koji žele da sebi olakšaju tegobe na potpuno bezbedan i neškodljiv način.

Knjiga je obima 99 strana i džepnog A5 formata. Pisana je jasnim stilom koji omogućava lako praćenje i razumevanje sadržaja.


Naručivanje: E-mail dpscpp@sezampro.rs, www.dps.org.rs; tel. +381 11 3232961 i 3035131, faks 3239685, adresa Đušina 7/III Beograd

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

PSIHOLOZI VOLONTERI POMAŽU GRAĐANIMA SRBIJE U KRIZI IZAZVANOJ VIRUSOM KOVID 19

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Prijava na Newsletter

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131, Fax: +381 11 3239685,
E-maildpscpp@orion.rs
Glavni urednik: Dag Kolarević
Sekretar: Marija Vukotić Odalović
Tehnički urednik i administrator: Nadežda Perišić Savić