Publikacije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

KAŽI I POKAŽI KAKO SE OSEĆAŠ
Dramski vodič kroz dečje emocije

Dušica Bojović

redovna cena: 1400 dinara

 

Izvod iz recenzija:

 

„Kaži i pokaži kako se osećaš – dramski vodič kroz dečje emocije“ sedma je u nizu izvrsnih knjiga autorke Dušice Bojović u kojoj je moć dramskog metoda došla do izražaja u punom sjaju...Da bi dete izašlo u susret svim razvojnim izazovima koji su pred njim veoma je važan njihov emotivni i socijalni doživljaj jer je to snaga koja ih usmerava ka razrešenju raznih životnih situacija u kojima se nađu pa je potpuno logični sled cele priče o dramskom metodu i tehnikama fokus na dečjim emocijama kroz knjigu „Kaži i pokaži kako se osećaš“.

...Kako ćemo doživeti svet oko sebe i na koji način ćemo odgovoriti njegovim izazovima na prvom mestu zavisi od naših emocija i potreba. Zato emocionalni razvoj dece zaslužuje posebno mesto u radu praktičara, prvenstveno što oni još nemaju izgrađene mehanizme koji bi im omogućili da emocionalni odgovor bude društveno prihvatljiv, jasan i konkretan. Posebna vrednost dramskog vodiča kroz dečje emocije Dušice Bojović je niz pažljivo odabranih priča u kojima deci, kako kaže „bliski karakteri pokazuju kako se osećaju, kako osećanja izgledaju unutra i spolja i modeluju reakcije na određena osećanja“.

Priče prožete dramskim tehnikama, a možemo reći i obrnuto, dobitna je kombinacija za stvaranje podsticajne atmosfere za istraživanje, izučavanje, traganje za životnim istinama kojima je popločan put odrastanja. Zato je knjiga „Kaži i pokaži kako se osećaš“ pravi dramski vodič kroz dečje emocije i nepresušan izvor ideja i aktivnosti koje će provocirati dečju znatiželju i želju da učestvuju u kreativnom procesu otkrivanja i saznavanja.

 

mr Dijana Kopunović Torma, psiholog

 

Osim  podsticanja emotivnog razvoja dece, priče i dramske radionice predstavljaju detetu i intelektualni izazov. Dete se nalazi pred zadatkom koji traži pronalaženje ne jednog tačnog odgovora, nego što više njih, što različitih i maštovitijih. Angažovanje divergentnih sposobnosti jeste retko kako u svetu odraslih, tako i u vođenim aktivnostima namenjenim deci. Ujedno, zadaci koji se postavljaju pred savremenog čoveka, možda više nego ranije zahtevaju upravo ove vrste sposobnosti. Takođe, usvajanje strukture priče (uvoda, zapleta, kulminacije, raspleta) jeste neophodno kako za razumevanje sopstvenih iskustava, tako i za kasnijeg pažljivog čitaoca književnih dela. 

Dramske aktivnosti su osmišljene tako da mogu da se realizuju i individualno i u vršnjačkoj grupi. Tako aktivnost dobija i bitnu socijalnu dimenziju koja omogućava bolju koheziju unutar grupe, jer deca mogu da podele sa drugima svoja intimna razmišljanja, bolje da razumeju vršnjaka i lakše zauzimu njihove pozicije...

...Ova knjiga nudi načine da se dečijem emotivnom svetu pristupi na igrovni način i u radu sa decom grade veštine kojima se emotivni i socijalni svet dece izražava, obogaćuje i transformišu kroz iskustva dramskog metoda.

 

Dejan Videnović, psiholog
Naručivanje: E-mail: dpscpp@orion.rs; www.dps.org.rs; tel. +381 11 3232961; adresa Đušina 7/III Beograd
Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović