Istorijat društva

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Čovek u vremenu kontradiktornih očekivanja

 

Nema ničeg posebnog u konstataciji da se svet u kome živimo neprestano menja; novost naše svakidašnjice bila bi neobična ubrzanost i učestalost tih promena. Jednako je uobičajeno da se one žele videti jednostrano, kao težnje koje po sebi vode prosperitetu, napretku i blagostanju, često ne navodeći šta se pod njima konkretno podrazumeva. Tako je prošli vek ispraćen obećanjem novog milenijuma, u kome bi globalni svet širio i globalni ekonomski napredak, kulturne vrednosti, čovekova prava, fizičko i mentalno zdravlje.

Međutim, velika očekivanja od novog doba „posthumanog“ čoveka su se sudarila sa nimalo željenom realnošću: ispostavilo se da, nakon svetske ekonomske krize prve decenije novog milenijuma, zanemarljiva manjina stanovnika planete poseduje više dobara nego ogromna većina zajedno; novo doba sumnja u postojanje istine, kojoj je laž postala jednako ravnopravna alternativa. Posledično, autoriteti i liderstvo se suočavaju sa odsustvom poverenja sledbenika. Od biotehnologija, od kojih se očekivalo mnogo, uključujući i drastično produženje prosečnog ljudskog veka, danas bi bilo više nego dovoljno da mogu da zaustave pretnje globalnim epidemijama. Migracije iz realnog sveta u virtuelni, sajber-prostor, uključujući i njegove društvene mreže, nose sa sobom posledice koje je teško predvideti.

Sve ovo direktno utiče na svakodnevnicu i način zadovoljenja potreba, vrednosti, porodicu, obrazovanje i kao da redefiniše društvene odnose kakve smo do sada poznavali. Upravo su psiholozi oni pred kojima je zadatak da ukažu na probleme i ponude rešenja, tako po ko zna koji put opravdavajući svoje postojanje kao vibrantne, u nevoljama čoveka i sveta, uvek prisutne struke.

Gotovo da nema oblasti psihologije u kojoj se ova situacija ne prelama u izazove rada, i to na dnevnom nivou: pronaći nove, funkcionalne i profesionalno odgovorne modele odnosa prema sebi, korisnicima naših usluga i svetu koji nas okružuje. Odnos prema ulozi psihologa u obrazovanju, zadacima psihologa u organizacijama, rada psihologa u velikim sistemima kao što su policija i vojska, poziciji i perspektivi psihologa u zdravstvu, potom status psihologa psihoterapeuta različitih škola i pravaca samo su neke od važnih tema koje traže profesionalno utemeljene odgovore.

Prisustvom na Kongresu koji sledi imamo šansu da zajedno dođemo do ovih odgovora, ali i da ih dalje prenesemo zajednici kojoj pripadamo i koja to od nas i očekuje.

Aleksandar Kontić

Predsednik Programskog odbora

69.Kongresa psihologa Srbije

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 456 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović