Istorijat društva

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

(1935. Грабовица код Деспотовца – 2021. Београд)

НЕУМОРНИ ИСТРАЖИВАЧ ПСИХОЛОШКЕ СТРУКЕ У СРБИЈИ


Отишао је још један ваљан и вредан човек, заљубљеник у психологију као науку и струку. Да није Друштва психолога Србије психологија овде не би била тако развијена и видљива, а да није било колеге Милојка Стојановића имала би своју прошлост али не и континуирану историју и означене маркантне ствараоце.


Зато није неопходно писати о њему нови текст, довољно је цитирати оно што смо му већ говорили, уз похвале и награде, за живота – нпр. кроз део једне рецензије на кључну књигу “Педесет година Друштва психолога Србије 1953-2003“: 


„Ово је књига о томе како су психолози стварали психологију.

Мало је код нас историчара науке, а још мање хроничара неке струке. Утолико је вреднији вишегодишњи аналитички рад колеге Милојка Стојановића, који кроз Документа ДПС и Психолошке новине, а сада и обимном монографијом, прати Друштво психолога Србије током пола века његовог развоја. За старије то је драго подсећање, за млађе психологе упознавање са бројним успешним покушајима увођења нових облика научног и стручног рада, публиковања и стварања препознатљивог кредибилитета психологије и њених све присутнијих посленика у привреди, школству, социјалној заштити, армији, на клиникама, у медијима... и јавности уопште.“


Треба нагласити да је он све те задатке и циљеве задао сам себи и да их је обавио волонтерски и на време, настављајући своју мисију до самог краја. Када смо последњи пут разговарали са њим 29. децембра прошле године, није се жалио ни на шта, али глас му је био слаб и промукао. Преминуо је пар недеља потом, 23. јануара 2021. године, после свог 85. рођендана.


У психологију се укључио ванредним студијама по завршетку Војне академије 1956. и десетогодишњег официрског службовања. Дипломирао је 1967. године да би онда радио као  индустријски и школски психолог а најдуже се задржао на Правном факултету у Београду у звању вишег предавача за предмет ОНО и ДСЗ. Из тог периода је и његов уџбеник за студенте Полемологија и иринологија, 1993. Објавио је преко 70 радова од којих низ у издању ДПС, где је био активан од 1972. године, као уредник Докумената ДПС а онда и први уредник Психолошких новина. Био је члан Извршног и Надзорног одбора Друштва, председник Одбора за психолошке мерне инструменте, председник Одбора за етичка питања и учесник у изради Кодекса етике психолога Србије.


Занимљиво је да су му та гласила касније била и значајан извор података и ставова за монографске радове о Друштву. Накнадним прегледом неколико стотина бројева ПН запазили смо његово стално присуство као писца прилога и полемичара у вези са неким појавама у ДПС које су, по његовом мишљењу, биле спорне па и штетне за Друштво. Није се либио да своје ставове изнесе јасно и отворено, директно али коректно и колегијално. Није био редак случај да у јавним наступима остане без подршке а у струковно-етичким оценама усамљен. Није одавао утисак повређеног човека, али ми знамо да га је много што-шта погађало, али не и одвраћало од рада. Могло би се рећи да је пре био спреман да друге похвали него што је очекивао похвале за себе. Увек добро обавештен и упоран, усмерен на договор и ефекте, склон шали и друговању.


Поред већ поменутих текстова подсетимо на његове незаобилазне монографије – међу првима: „Живорад-Жижа Васић, Живот и рад. Сећања пријатеља. Изабрани радови“, 237 страна (1989.), „Педесет година Друштва психолога Србије 1953-2003.“, 298 страна (2003.), „Конгреси психолога Југославије и други психолошки скупови“, са Томиславом Ђурићем, 224 странe (2007.), „Љубомир-Љуба Стојић, Психолог, истраживач јавног мњења, новинар“, 234 стране (2018.).

МИ О ЊЕМУ КАО ОН О НАМА

У Поговору своје књиге о пола века Друштва Милојко пише: „Прикупљајући и проучавајући неколико година грађу за монографију о развоју Друштва психолога Србије, делом и струке, импресионирало ме је шта су генерације психолога Србије током ових пола века створиле, започињући од нуле, радећи насупрот и упркос много чему, стварајући својим мишицама, тј. стваралачким интелектом, неизмерном енергијом, ентузијазмом, пожртвовањем, страсном заљубеношћу у своју струку. На документаран начин књига потврђује ту импресију о психолозима Србије“ (2003.)

 

Ми можемо потврдити да се све то управо односи и на њега самог. Могли бисмо на исти начин описати и оценити његов рад за Друштво, с тим што ћемо додати да је он и после ове књиге наставио да ради на исти начин још више од деценије и по, до пре неколико седмица (2021.).

 

Оседео је уз Друштво, проучавајући га и афирмишући, остављајући значајан траг у времену. Захваљујемо и одајемо још једном признање, нашем Милојку!

МИЛОЈКО И ЖУТО ПАЧЕ

Сви смо га познавали и прихватали а писац ових сећања деценијама је сарађивао са њим упознајући његове радне особине, али један од многих детаља показује и његову  људску природу. Често смо заједно ишли на неке скупове његовим старим Волксвагеном, бубом, кога је сам одржавао, чак и фарбао четком. Пре неколико година када је дошао по мене замолио ме је да придржим кутију на седишту где је било мало жуто паче. Тако сам га ја тимарио пар сати док ми је он причао како га је нашао хромог поред контејнера у близини свог стана и самоуслуге. Неко га је ту оставио без милости да гаче, док се није појавио Милојко. Онда смо носили паче до села његовог брата и пустили га тамо у травнато двориште са осталом живином, освежили се и кренули на конгрес психолога на Копаоник, обилазећи ваљда стотинак километара кроз његову и Ресаву Стевана Синђелића. Мислим да смо закаснили и на отварање...


Првослав С. Плавшић

 

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 216 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović