Istorijat društva

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Тихо и достојанствено је отишла наша поштована колегиница Јадранка Димов (1944 - 2020). Током више деценија, присуством у стручним круговима и у медијима истрајно је давала допринос утицају и угледу наше професије, а својим професионализмом, харизмом и снажним ставом иницирала је и реализовала многе прилике за отварање психологије ка новим областима, институцијама и привреди. Једнако ангажована у раду са колегама, као и у стручним и јавним наступима, Јадранка је пленила знањем и одмереношћу, али и храброшћу да се суочи са великим изазовима, који по правилу животно припадају снажним особама, каква је била и она.  

 У Друштву психолога Србије и Центру за примењену психологију је током низа година била веома активна, увек предано радећи за бољитак струке. Поседовала је енергију каква се ретко среће, а ми смо имали срећу да је та енергија покренула многе пројекте, стручне сусрете, конгресе и иницијативе, како кроз мандат председника Извршног одбора ДПС (била је и члан овог тела у два мандата), тако и као председник Надзорног одбора ДПС, али и као члан и председник Управног одбора ЦПП-а.  

Увек у корак, али и испред свог времена, у Националној служби за запошљавање поставила је темеље за савремени приступ професионалној оријентацији и планирању каријере. Обављала је руководеће послове, креирајући и користећи сваку могућност за унапређење струке. 

Свој огромни допринос, пре свега пољу примењене психологије, дала је и као аутор књиге Анализа потреба тржишта рада и мрежа средњих стручних школа у Београду, Алтернативна академска образовна мрежа, 2006; Јадранка је била коаутор публикација Како да... развијам своју каријеру! Београдска отворена школа, 2011; Школоваљем до посла, Образовни информатор, 1998; Заједно до вашег посла, Приручник за незапослене, Завод за запошљавање, 1994 и 1997; Пронађи себе, Образовни преглед, 1996; Пронађи свој пут, Завод за тржиште рада, 1992. 

Колегиница Димов је учествовала на стручним скуповима, у земљи и у иностранству, у оквиру бројних пројеката који су допринели унапређивању статуса психолога у целоживотном образовнм процесу. Наводимо неке од значајнијих: The Report on the Progress in Career Guidance Development in Serbia 2004 – 2010, Анализа за потребе ETF, 2010; Position of the Youth on the Labor Market in Republic of Serbia, Balkan Human Rights Network, 2007; Review of Career Guidance Policies - National Report, Aнализа за потребе ЕТФ и ОЕЦД, 2004;

Била је и коаутор Стратегије каријерног вођења и саветовања у Републици Србији, која је усвојена од стране Владе Републике Србије 2010. године. Као члан Националног просветног савета допринела је формирању Савета за средње стручно образовање. Њено ангажовање је допринело да каријерно вођење и саветовање постане саставни део образовног процеса на свим нивоима. 

Поред свега наведеног, Јадранка је током веома дугог периода  континурано и иновативно радила на популаризацији психологије. Њена визија и спремност на ангажовање отворили су многа врата савремене психологије, где је на позиционирању и унапређењу области каријерног вођења и саветовања радила још од 1968. године. 

Изузетност, ширина, активан став, спремност на иницирање промена и резултати које је постигла, допринели су да Јадранка буде добитник награде ”Живорад Жижа Васић”.

Личним примером доследно је подржавала концепт целоживотног каријерног развоја. Док је здравље служило, иако у пензији, колегиница Димов подржавала је младе у Центру за каријерно вођење и саветовање стипендиста Фонда за таленте Србије при Министарству омладине и спорта. 

Изграђених професионалних манира, свој допринос је дала и увођењем у посао више генерација психолога – уз велики подршку, али и високе критеријуме који опредељују одговорност према клијентима, колегама и струци. Колеге је посебно знала да инспирише и охрабри, а бројни клијенти су захваљујући њеним саветима научили да нађу баланс између жеља и могућности, те да не одустају од својих снова.

Јадранка је била један од великана психологије, тихо је отишла и оставила дубоке трагове јер је разумела тешко време и искушења са којима се суочава наша професија.

Весна Чекић

Душко Бабић

Снежана Милутиновић

 

Psiholozi pomažu građanima Srbije u krizi izazvanoj virusom KOVID 19

Na mreži

Ko je na mreži: 101 gostiju i nema prijavljenih članova

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović