Istorijat društva

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА 

КАБИНЕТ МИНИСТРА 

МИНИСТРУ 

господину Младену Шарчевићу Београд, 30.04.2020.године 

Поштовани господине Министре, 

Пратећи информације везане за отварање вртића предвиђеног за 11. мај 2020., Републичка секција предшколских психолога Друштва психолога Србије износи своје становиште по овом питању, имајући у виду добробит, најбољи интерес деце и њихово право на здрав психофизички развој. 

Подржавамо све напоре одговорних институција које су усмерене на сузбијање пандемије и нормализацију живота. Такође, разумемо и потребу да је због наставка привредних активности неопходно да деца предшколског узраста буду адекватно збринута, како би њихови родитељи могли да се посвете својим радним обавезама. 

Не треба посебно наглашавати да се приликом доношења одлука о овако важним стварима за децу и породице, за друштво у целини, развојне потребе деце морају ставити у први план. Исто толико колико је важно да водимо рачуна о физичком здрављу деце, потребно је размишљати и о њиховим социо-емоционалним потребама. Управо зато сматрамо да је важно дођемо до најадекватнијег модела поновног укључивања деце у предшколске установе. 

Остваривање захтева за поштовањем физичке дистанце, осмишљених са циљем здравствене безбедност, тешко је оствариво у раду са децом узраста до 5 година. Очекивати да деца усвоје правило физичког дистанцирања није у складу са њиховим развојним карактеристикама и представљало би додатно психолошко оптерећење које би се неминовно одразило на то да боравак у вртићу не буде баш пријатно искуство. Психолошка добробит деце у колективу заснива се на заједничкој игри са вршњацима, истраживању и узајамној интеракцији која је неодвојива од физичког контакта и блискости. Поред тога однос који деца предшколског узраста граде са медицинским сестрама и васпитачима укључује не само комуникацију речима, већ и емотиван контакт - додир и загрљај. Не смемо занемарити ни чињеницу да је за очекивати да ће деце која крећу у вртић после дуже паузе и једног периода који је био веома стресан за породицу, имати тешкоће при поновној адаптацији. У тим ситуацијама им је загрљај васпитача и другара и потребан и лековит. У предложеним мерама нису јасно назначене смернице на који начин ће запослени изаћи у сусрет потребама деце, а да при том не угозе ни здравље детета, ни сопствено здравље. Васпитачи и медицинске сестре које раде са децом стављају се у конфликтну позицију да морају да изаберу између поштовања здравствених мера и психолошке добробити детета, без јасних дирекација како у тим ситуацијама да се поставе. То ће представљати додатни извор стреса који ће се свакако одразити на њихов рад. Желимо да изразимо своју бојазан да бринући искључиво о поштовању прописаних здравствених мера, врло лако можемо занемарити важне психолошке потребе и деце и одраслих. 

Делимо заједничко мишљење да је поново укључивање деце у предшколске установе комплексан проблем, али сложићете се са нама - није само епидемиолошки него и психолошки. Субвенционисање могућности да један од родитеља остане са дететом, свакако је једна од адекватних мера у овом тренутку док се не осмисли адекватан начин да укључивање деце у институцију за њих не буде трауматично искуство које се неминовно одражава и на здравље. 

Овакву ситуацију нисмо имали у свом искуству те доношење овако важне одлуке везане за најмлађе захтева холистички приступ - да се ситуација сагледа са више страна и да се приликом креирања најадекватнијег модела укључивања деце у институцију консултују професионалци који се баве децом и породицам из свих области и здравља и образовања и социјалне заштите. Проф. др Иван Јерковић, председник Друштва психолога Србије

Олга Лакићевић, председник Републичке секције предшколских психолога Друштва психолога Србије

 

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 196 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović