Istorijat društva

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Поштовани,

Обраћамо Вам се испред Друштва психолога Србије имајући у виду да од самог почетка пандемије, психолози запослени у систему здравствене заштите учествују у осмишљавању, организовању и пружању психолошке помоћи грађанству, особама у самоизолацији, члановима породица оболелих. У складу са развојем ситуације која подразумева и промену начина пружања психолошке помоћи оболелима, односно рад психолога у привременим болницама, молимо Вас да размотрите опсервације, сугестије и предлоге психолошке струке, а у циљу ефикаснијег пружања психолошке помоћи свима којима је потребна.

Пружање психолошке помоћи оболелима на лицу места тј. у болницама и прилагођеним смештајима за оболеле, подразумева рад психолога у пуној заштитној опреми, који са становишта струке има бројна ограничења. Наиме, пружање психолошке помоћи на начин да је психолог у скафандеру је контрапродуктиван, неекономичан и може довести до додатне дестабилизације оболелих. Оваквом организацијом онемогућена је адекватна комуникација, повећава се страх, нелагода, тескоба и депресивност оболелих због осећаја да су изоловани и стигматизовани. Овакав вид пружања психолошке помоћи нарочито је неефикасан и непримерен у раду са оболелом децом. С друге стране уколико је психолог у директном  контакту са оболелима то не може учинити без поменуте заштитне опреме.

Повећање броја оболелих представља изазов за правовремено пружање психолошке помоћи свима којима је потребна, а и у циљу превенирања ширења панике, што превазилази капацитете за индивидуални саветодавни рад.

Такође, неопходно је пружити и адекватну психолошку помоћ медицинском и немедицинском особљу које је ангажовано у раду са оболелима, у циљу очувања менталног здравља, превенирања и раног препознавања синдрома изгарања.

Имајући горе наведено у виду, а  са аспекта струке, ефикасније би било омогућити израду и дистрибуцију штампаног, визуелног или аудитивног материјала о дистресу и начинима превазилажења стресне ситуације оболелих, омогућити пружање индивидуалне или групне психолошке помоћи оболелима путем апликација ViberSkype ili Zoom, чиме би се избегли дисфункционални аспекти комуникације под пуном заштитном опремом и омогућити пружање психолошке помоћи запосленима путем наведених апликација.

Предложени начини пружања психолошке помоћи реализовали би се у координацији са надлежним институцијама.

Друштво психолога Србије сматра неопходним укључивање психолога и пружање психолошке подршке али има професионалну и етичку обавезу да у име својих чланова укаже на најефективније начине пружања подршке корисницима, посебно у доба када су нам доступне дигиталне технологије и када психолози и психотерапеути пружају подршку користећи ове ресурсе. Друштво психолога Србије је спремно да учествује у изради поменутих садржаја уз вашу подршку по питању логистике, штампања и дистрибуције.

Молимо вас да размотрите и уважите ове предлоге.

Захваљујемо се и стојимо вам на располагању за сву потребну сарадњу.

 

С поштовањем,

 

Иван Јерковић, председник ДПС

Миља Кривокућа, председник ИО ДПС

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 463 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović