Baner

Društvo psihologa Srbije

Pridružite nam se...

SASTANAK PODRUŽNICE PSIHOLOGA ZAPADNO-BAČKOG OKRUGA - ŠKOLA ZA SVAKO DETE PDF Štampa El. pošta

U Srednjoj ekonomskoj školi, 17.5.2011.god., psiholozi su održali veoma uspešan radni sastanak.Centralna tema sastanka je bila inkluzija u obrazovanju, koju je predstavila Stamenka Sudar, psiholog SEŠ i lokalna koordinatorka za inkluziju. Kada je reč o ovoj, veoma aktuelnoj temi, predstavljeni su planirani i do sada realizovani koraci na nacionalnom i lokalnom nivou, koji obuhvataju obuke nastavnog kadra, kroz učešće u projektima i edukacije za IO timove svih OŠ /stručne saradnike SŠ/ direktore.

Ove edukacije uključuju upoznavanje timova sa strategijama, odnosno, postupcima prilagođavanja nastave u radu sa učenicima sa smetnjama u razvoju, kao  i sa darovitim učenicima, izrađivanje pedagoškog profila i IOP-a, zakonskim okvirima za utvrđivanje prava na IOP, planiranje i pisanje projekata, sve sa ciljem postizanja kvalitetne nastave u inkluzivnom odeljenju. Kroz praktične primere i iskustva u svom radu, psiholozi su razvili veoma plodnu i zanimljivu diskusiju. Posebna pažnja je bila posvećena karakteristikama darovitih učenika i strategijama nastave sa njima.

Psiholog, Mia Marić, prezentovala je veoma zanimljivu temu - o autizmu. Bilo je reči o razvoju autizma, istraživanjima, inteligenciji osoba sa autizmom, mogućnostima učenja, izuzetnom značaju obrazovanja i uključivanja u socijalnu grupu, autizmu i inkluziji. Najnovije procene ukazuju da se učestalost autizma kreće od 1-2 slučaja na 1000 dece. U našoj zemlji postoji oko 2000 osoba sa autizmom, od toga oko 800 dece.

Psiholozi su deo sastanka posvetili predstojećem naučno-stručnom skupu, Saboru psihologa, koji se ove godine održava od 1-4.juna, u Sokobanji, kao i planovima za dalje - tematskim emisijama na TV Sreće!

Saša Stojšić

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack