Početna

O Društvu

Psihološke novine

Časopis Psihologija

Kongres

Centar za primenjenu psihologiju

EFPA

EAWOP

Kontakt

Publikacije

 logonovi3

  • Serbian Language
  • English (UK)

Indeks članaka

teorijske-osnove-medijacije

TEORIJSKE OSNOVE MEDIJACIJE
Perspektive i doprinosi

priređivači: Tamara Džamonja Ignjatović i Nevenka Žegarac

redovna cena: 1000 dinara

cena sa popustom: 800 dinara

Knjiga Teorijske osnove medijacije - perspektive i doprinosi nastala je kao rezultat saradnje sa kolegama koji dolaze iz različitih profesija i čija se delatnost oslanjaja na različite teorijske perspektive, ali koji dele slične poglede i vrednosti kada su u pitanju konflikti i mogućnosti njihovog konstruktivnog razrešavanja.

 

Medijacija, postupak alternativnog rešavanja problema kroz pregovaranje uz pomoć treće, neutralne i nepristrasne strane, medijatora, predstavlja složenu veštinu koja zahteva dobro poznavanje osnovnih principa, pravila i tehnika rada, a bez oslanjanja na specifičan  teorijski okvir. Za razliku od nekih drugih pomagačkih delatnosti, gde su teorija i praksa neodvojivo povezane, medijacija je primarno ateorijska, na praksu usmerena delatnost. Upravo to omogućava da se različite profesije bave ovom delatnošću - pravnici, psiholozi, socijalni radnici, pedagozi, psihijatri, ali i inženjeri, volonteri, mladi u školama, komšije u lokalnoj zajednici, naravno uz uslov da su prošli odgovarajuću obuku.

Složena priroda konflikata u različitim oblastima pred savremenu medijacijsku praksu postavlja zahteve poznavanja relevantnih teorijskih koncepata koji omogućavaju potpunije razumevanje i kritičko promišljanje procesa medijacije. Postoje brojna saznanja, teorijski modeli i koncepti čije je poznavanje veoma korisno za praksu u različitim oblastima primene medijacije, kao što su sistemska teorija i terapija, koncepti pravde, teorije roda, koncept osećajnog vezivanja iz razvojne psihologije, kognitivni modeli donošenja odluka i slično. Zapravo, implicitna premisa da je medijacija ateorijska disciplina, prerasla je u ideju o njenoj  multiteorijskoj prirodi, koja se razvija u interdisciplinarom prostoru razmene teorijskih, metodoloških i praktičnih saznanja.

Koncepcija knjige Teorijske osnove medijacije - perspektive i doprinosi sledi ovu osnovnu ideju. Izbor tema koje su našle mesto u ovoj publikaciji je subjektivan i ne pretenduje da bude sveobuhvatan, što pred autore postavlja zahtev za obrazloženjem svog izbora.

Biblioteka Monografije, prvo izdanje, Džamonja Ignjatović Tamara i Žegarac Nevenka, Teorijske osnove medijacije - perspektive i doprinosi, godina izdanja 2009., naučna psihološka publikacija, format B5, obim 248 strana, broširan povez, latinično pismo

 

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Na mreži

Ko je na mreži: 186 gostiju i nema prijavljenih članova

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd
Tel: +381 11 3232961, +381 11 3035131
E-maildpscpp@orion.rs

Tehnički urednik i administrator sajta: Duško Kljajić
Sekretar DPS: Marija Vukotić Odalović