Publikacije
  • Serbian Language
  • English (UK)

izazida

IZA ZIDA TIŠINE

mr sci Nadežda Savjak

redovna cena: 840 dinara

cena sa popustom: 670 dinara

Period od 1991. do 1996. godine bio je za mnoge mališane i ado­lescente na teritoriji bivše Jugoslavije "vreme smrti" bliskih osoba. Samo na teritoriji Republike Srpske oko 14.000 dece izgubilo je jednog, a 550 oba roditelja. Višestruka izloženost i kumulativni gubicinesumnjivo su povećali rizik razvojnih teškoća.

Odrasli, od kojih se očekuje da prepo­znaju i prihvate dečija osećanja, često u pokušaju izbe­gavanja sopstvene bespomoćnosti stvaraju iluzije kako su deca "suviše mala da shvate" tragična zbi­vanja. Ni školska podrška tugujućima uglavnom nije bila adekvatna. Pedagoški kadar nije bio pripremljen na masovna stra­danja i potrebu uključivanja u proces emocionalne podrške. Školski sistem daje prioritet obrazovnim ciljevima, a na emocionalne probleme uglavnom se usmerava tek kada oni postanu prepreka školskom uspehu. Ostaje li nam onda samo nada u lekovitost vremena i otpornost, ilavost" mladih?

 

Ova knjiga je pokušaj integracije znanja koje su pedagozi i psi­holozi Republike Srpske stekli u programu psihološke pomoći ozbiljno traumatizovanim i ožalošćenim adolescentima. Njjen prvi deo bavi se neposrednim i dugoročnim posledicama ratnih trauma, posebno smr­ti roditelja. Drugi deo posvećen je psihološkoj pomoći ožalošćenima, preg­ledu različitih strategija trauma-intervencije.

Autorka je želela da sadržajem knjige podstakne odrasle da deo preostale ener­gije iskoriste za psihološku podršku mladima.

Kao zaključak možemo reći, da kada sa drugima podelimo svoje iskustvo,više nismo sami, "zid tišine" time je probijen.

 

Naručivanje: E-mail dpscpp@sezampro.rs, www.dps.org.rs; tel. +381 11 3232961 i 3035131, faks 3239685, adresa Đušina 7/III Beograd

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Izdvajamo

Programi obuka
za stručno usavršavanje
Detaljnije
Postanite član
obnovite članstvo
Detaljnije
Pred izazovom ste?Želite više!
Imamo rešenje za Vas
Detaljnije

Prijava na Newsletter

Kontakt podaci

Adresa: Đušina 7/III, 11020 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3232961, 3035131, Fax: +381 11 3239685,
E-maildpscpp@orion.rs
Glavni urednik: Dag Kolarević
Sekretar: Marija Vukotić Odalović
Tehnički urednik i administrator: Nadežda Perišić Savić